Index Vakbarát Hírportál

Egyesül az MKB Bank és a Takarékbank, mutatjuk, ügyfélként mire figyeljen

2023. április 14., péntek 00:06 | aznap frissítve

Alig pár hét múlva, április 30-án egyesül az MKB Bank és a Takarékbank, a fúzió után a pénzintézetek MBH Bank néven működnek tovább. A két bank eggyé válása azonban nemcsak névváltozással és új arculat bevezetésével jár, hanem informatikai, technikai átállással is. Emiatt április 27. és május 2. között nem egybefüggően, teljes és részleges bankszünnapokat tartanak az érintett bankok, amelyre az ügyfeleknek nem árt időben felkészülniük, hogy elkerüljék az esetleges kellemetlenségeket. A legfontosabb praktikus tudnivalókat ezért egy cikkben gyűjtöttük össze.

Mikor lesz az átállás?

A bankok az április 30-i egyesülést övező napokban tervezetten és ütemezetten állítják át egyes informatikai rendszereiket. Azért ezt a hétvégét választották, mert ez egybeesik a május 1-jei ünnepnap miatti hosszú hétvégével, így várhatóan kevesebb kellemetlenséget okoz az ügyfeleknek. A műszaki, informatikai átállás gördülékeny végrehajtása érdekében az érintett bankok 2023. április 27. (csütörtök) és május 2. (kedd) között nem egybefüggően, részleges és teljes bankszünnapokat tartanak.

Az MKB Bank és a Takarékbank ügyfelei ezen időszak alatt bizonyos szolgáltatásokat csak korlátozott időtartamban vagy formában tudnak majd igénybe venni.

Jó hír, hogy az átállás nem érinti a fizikai betéti és hitelkártyás vásárlást, valamint a kereskedői kártyaelfogadó szolgáltatást, ezek a szolgáltatások az egyesülési hétvége alatt is zavartalanul működnek. A használatban lévő, érvényes bankkártyákat az ügyfelek mind az átállási hétvégén, mind pedig azt követően is használhatják, az egyesülés miatt nem lesz szükség cserére.

Mire kell figyelni április 27. és május 2. között?

Az MKB Bank és a Takarékbank fiókjai április 28-án rövidített nyitvatartással, egységesen déli 12 óráig üzemelnek, majd a hosszú hétvégén zárva tartanak. Május 2-án, kedden fogadják legközelebb az ügyintézésre érkező ügyfeleket.

A két pénzintézet ügyfelei az átállás idején az elektronikus csatornák elérésében és az azonnali átutalási megbízások tekintetében leállásokat tapasztalhatnak. A digitalizált kártyahasználatban, az internetes vásárlások jóváhagyásában, valamint az ATM-hálózaton történő készpénzfelvételben pedig rövidebb szolgáltatáskiesésekre kerülhet sor.

Az ütemterv alapján a banki elektronikus csatornák elérhetősége, a pénzforgalom (forint- és devizautalások küldése és fogadása) és a kártyahasználat május 1-jén (hétfőn) 14 órára áll vissza a megszokott működésre.

Május 2-án, kedden már a telefonos ügyfélszolgálaton is korlátozások nélkül igénybe vehető az ügyintézés.

Mi nem változik a bankok egyesülését követően?

Fontos, hogy a korábbi MKB Bank és Takarékbank ügyfelek fizetési számla-, bankkártya-, hitelkártya- és hitelszámlaszáma nem változik, ezzel kapcsolatban nincsen teendőjük, és aggódni sem kell a számlára érkező fizetés, nyugdíj, vagy a beállított csoportos beszedések miatt. A használatban lévő, érvényes bankkártyákat az ügyfelek az egyesülést követően is használhatják.

Amennyiben valakinek az érintett bankoknál van személyi kölcsöne, jelzáloghitele, folyószámlahitele vagy Babaváró hitelszerződése, úgy ezzel kapcsolatban sincsen teendő, a megkötött szerződések az eredeti szerződési feltételek mellett, változatlan formában élnek tovább 2023. május 1-jét követően is. Az ezekkel kapcsolatos minden típusú ügyintézés a továbbiakban is a megszokott csatornákon lesz elérhető.

Mi várható május 1. után?

2023. május 1-jétől az ügyfelek valamennyi korábban megszokott kommunikációs csatornán – az internetbankban, a mobilalkalmazásban, a számlakivonatokon, a postai és elektronikus leveleken – is az MBH Bank saját adataival és logójával találkozhatnak majd, míg az MKB Bank és Takarékbank arculata kivezetésre kerül. Az új bank honlapját a www.mbhbank.hu címen érik majd el az érdeklődők.

A mindennapi bankolás szempontjából talán az egyik legszembetűnőbb változás, hogy az ügyfelek május 1-jétől – a megszűnő Takarék Videobank kivételével - változatlan szolgáltatásokkal, azonban új elnevezésekkel és arculattal használhatják tovább a megszokott banki elektronikus csatornákat az alábbiak szerint:

Régi elnevezés Új elnevezés
MKB Netbankár MBH Netbank (korábban MKB)
MKB Mobilalkalmazás MBH Bank App (korábban MKB)
MKB Netbankár Business MBH Vállalati Netbank (korábban MKB)
MKB PCBankár MBH Direct Bank (korábban MKB)
MKB Vállalati Mobil App MBH Vállalati Applikáció
MKB Internetbank (korábban BB) MBH Netbank (korábban BB)
MKB Mobil App (korábban BB) MBH Bank App (korábban BB)
Takarék Netbank MBH Netbank (korábban Takarék)
Takarék Mobilapp MBH Bank App (korábban Takarék)
Takarék E-Bank MBH Direct Bank (korábban Takarék E-Bank)

Előnyös az ügyfelek számára, hogy május 1-jétől a jogelőd MKB Bank (101-es és 103-as bankazonosítóval kezdődő számlák) és a jogelőd Takarékbank által vezetett számlák között indított forint- és devizaátutalások/átvezetések bankon belüli megbízásnak fognak minősülni.

Az egyesülést követően, az év folyamán a korábbi MKB Bank és Takarékbank fiókok arculata is fokozatosan, több lépcsőben megváltozik, a fiókok az MBH Bank új arculatával működnek majd tovább.

 

Az átállási hétvégén a szolgáltatások igénybevételi lehetőségeiről az ügyfelek részletes és folyamatosan aktualizált információt találhatnak az

MKB Bank és a Takarékbank honlapján, illetve az érintett bankok ügyfelei e-mailben is részletes tájékoztatást kaptak. Az egyesüléssel kapcsolatos további részletek az MKB Bank és a Takarékbank honlapok Fúziós Hírek menüpontjában olvashatóak.”

Vigyázzunk a csalókkal!

A bank szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a két bank egyesülése kapcsán megnőhet az adathalász kísérletek száma. Fontos ezért tisztában lenni azzal, hogy:

További biztonsági tanácsok, tippek itt olvashatók.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette, a MBH Bank Zrt. megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.

Rovatok