Index Vakbarát Hírportál

Ön szokott stresszelni? Amikor igen, hogyan kezeli?

luis-villasmil-mlVbMbxfWI4-unsplash
2023.10.24. 00:15

A stressz egy igen kellemetlen érzés, amit mindannyian átéltünk már, de egyénenként változó, milyen gyakran stresszelünk, illetve az is, hogy mi váltja ki leginkább ezt az érzést. Ennek megfelelően a stresszel való megküzdés módszere is eltérő lehet. A kérdőív kitöltésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk arról, "hogyan stresszel" a magyar társadalom.

A stressz kifejezés a szoros vagy feszes jelentésű latin strictus szóból származik, a magyar nyelvbe angol közvetítéssel jutott el. Viszonylag rövid ideje használjuk, de maga a feszültség érzése, az összeszoruló gyomor élménye egyidős az emberiséggel, sőt egy bizonyos idegrendszeri fejlettség felett az állatok is átélnek stresszt.

Az orvosi szóhasználatból a hétköznapi beszélgetésekbe is átkerült és meglehetősen elterjedt stressz kifejezést általában negatív éllel használjuk. A kellemetlen és váratlan szituációk vagy a tartósan fennálló nemkívánatos helyzetek mind stresszelnek. Egy vizsga, egy randi vagy egy kellemetlenkedő főnök mind stresszfaktor lehet, de egészségi állapotunkon, anyagi helyzetünkön vagy a világ jövőjén szintén aggódhatunk. Sokszor elhangzanak olyan állítások, hogy a magyar társadalom stresszes, a magyar emberek rosszul kezelik a stresszt, pedig a kellemetlen, ideges érzet kezelésének nem egy módja van.

Sokan sporttal vezetik le a feszültséget, mások meditációs gyakorlatokat végeznek, megint mások pedig énekelnek a zuhany alatt. De az is előfordulhat, hogy a stresszt átélt személy begubózik a tévé elé, eszik vagy dohányzik. Ha ilyenhez folyamodunk, akkor lehetőleg a legkevésbé ártalmas formában tegyük ezt. Korlátozzuk a képernyő előtt töltött időt, valami egészségeset együnk, de már a dohányzásban is vannak kevésbé ártalmas alternatívák. Ezek az égés nélküli megoldások, ilyenek a hevítéses eszközök, az e-cigaretta és a nikotinpárna. (De természetesen a legjobb megoldás az, ha teljes mértékben elhagyjuk ezt a szokást.)

Kérdőívünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy az Index olvasói mennyire érzik stresszesnek a saját életüket, hogyan küzdenek ellene és milyen általános ismereteik vannak az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. A beérkezett válaszokat összesítjük, és pár héten belül egy kiértékelő cikkben közzétesszük őket.

? 1. Ön mennyire gondolja stresszesnek a környezetében lévőket?
? 2. Ön mennyire érzi stresszesnek az életét?
* 3. Ön stresszel a következőkön?
? Párkapcsolat vagy annak hiánya
? Saját vagy családom anyagi helyzete
? Egészségi állapotom/ családom egészsége
? Klímaválság, a világ jövője
? 4. Ön szerint a stressz növelheti egyes betegségek kockázatát?
* 5. Ön használja a következőket stresszoldásra?
? Sport
? Megosztom valakivel a problémáimat
? Alkoholfogyasztás
? Dohányzás
? Relaxációs technikák
? Alvás
? Zenehallgatás
? 6. Ön szerint a dohányzás jó módszere a stresszkezelésnek?
? 7. Ön szerint a cigarettázásban mi a leginkább káros az egészségre?
? 8. Ön szerint a dohányosok számára mi a legjobb módja az ártalomcsökkentésnek?

(Borítókép: Luis Villasmil/Unsplash)

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

Rovatok