Index Vakbarát Hírportál

Ön tudja, mit jelent az ártalomcsökkentés? – Kvízünkkel tesztelheti a tudását

2024. június 20., csütörtök 00:03

Mit nevezünk hevítésnek, és milyen előnyei vannak a hagyományos cigarettával szemben? Szabad-e nikotinpárnát használni a tömegközlekedésen? Svédországban milyen eredményeket hozott az ártalomcsökkentés? Kvízünk segítségével tesztelheti tudását az a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés témakörében.

A dohányzás súlyos problémát jelent, hiszen világszerte 1,3 milliárd ember fogyaszt dohánytermékeket, jellemzően hagyományos, égéssel járó formában, mint a cigaretta. Hazánkban hozzávetőlegesen kétmillió dohányos él, így a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) évente megjelenő jelentése szerint az élmezőnyben szerepelünk a dohányzók arányának tekintetében az OECD országok között. Pedig a cigaretta fogyasztása súlyos egészségügyi kockázattokkal jár, a rendszeres használat olyan betegségek esélyét növeli meg, mint a tüdőrák, a stroke és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). A kutatások szerint ezen egészségügyi problémák kialakulásáért elsősorban a dohánytermékek égése közben keletkezett füstben található káros anyagok belélegzése a felelős.

Saját és környezetünk egészsége szempontjából akkor teszünk a legjobbat, ha egyáltalán nem gyújtunk rá, vagy ha már dohányzunk, akkor teljes mértékben leszokunk. Azonban, ha valaki bármilyen okból nem tud vagy nem akar leszokni, az is élhet az ártalomcsökkentés lehetőségével. A füst nélküli alternatíváknak alapvetően három fajtája van, a hevítéses technológia, az e-cigaretta és a nikotinpárna. Pozitív példaként Svédország már bizonyította, hogy az ártalomcsökkentésnek milyen kedvező hatásai lehetnek, ezek a technológiák ugyanis nagy szerepet játszottak abban, hogy egész Európában Svédországban a legalacsonyabb a dohányzással összefüggő megbetegedések, valamint az ehhez kapcsolódó halálesetek aránya.

Ön mennyit tud az ártalomcsökkentésről, a dohányzás káros hatásainak mérsékléséről?

Kvízünk segítségével tesztelheti a tudását!

1. Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA) kimutatta, hogy a dohányfüst több ezer vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül kilencvenháromról már bebizonyosodott, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Hány fokon ég a hagyományos cigaretta, vagyis mi az a hőmérséklet, ahol már biztosan felszabadulnak ezen anyagok?
2. A füst nélküli alternatívák sem kockázatmentesek és függőséget okoznak. Viszont van egy közös tulajdonságuk, mi ez?
3. A hevítéses eszközök esetében a dohányt csupán hevítik, nem égetik el, így füst sem jön létre. Mi a másik neve ennek a technológiának?
4. Mi a hasonlóság az e-cigaretták és a hagyományos cigaretta között?
5. A hevítéses technológiák során viszonylag alacsony hőmérsékleten, 250-300 Celsius fokon hevítik a dohányalapú, illetve a dohánymentes hevítőrudakat, így nem kerül sor égésre. Ennek a technológiának milyen előnye nem valós a felsoroltak közül?
6. Mit nevezünk nikotinpárnának?
7. Hol található hazánk egyetlen, világviszonylatban is jelentős nikotinpárnagyára?
8. Lehet nikotinpárnát használni a tömegközlekedésen vagy például moziban? (Olyan helyen, ahol egyébként tilos dohányozni.)
9. Svédországban jelentősen kevesebb a dohányosok aránya, mint az EU más országaiban, jelenleg a lakosság körülbelül 5 százaléka él ezzel az egészségre káros szokással. A nikotinfogyasztók nagy része a nikotinpárnára vagy a snüsszre váltott. Ezzel párhuzamosan milyen megbetegedések aránya jóval alacsonyabb az országban?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

A cikk és a kvíz társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

Rovatok