Index Vakbarát Hírportál

Csak segíteni akart az MDF-es elrablója

2009. március 4., szerda 15:30 | aznap frissítve

A Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a nyomozást a Somogy megyei MDF-elnök elrablásának ügyében. A vizsgálat szerint P. Lajos csak segíteni akart Balla Györgynek, mert az autórádión azt hallotta, hogy Almássy Kornél körének tagjait atrocitás fenyegeti. A különleges ügyek osztálya szerint nem volt jele annak, hogy a férfi Balla Györgyöt személyi szabadságától megfosztotta volna. A politikus és családja egybehangzóan állították, hogy P. fegyverrel az oldalán jelent meg náluk, és azt állította parancsa van arra, hogy Ballát elvigye.

Az Index információi szerint a rendőrség megszüntette a Balla György szeptemberi elrablása ügyében indított nyomozást.

A somogyi emberrablás történetével Almássy Kornél állt először a nyilvánosság elé, amikor a pártelnökségért folyó küzdelem részleteiről nyilatkozott. Dávid Ibolya kihívója többek között a Balla-üggyel indokolta, hogy visszalépett az elnökjelöltségtől. Később Balla György elmondta, hogy egy NBH-snak tűnő, pisztollyal felfegyverzett férfi jelent meg náluk, és azt közölte vele és családjával, hogy parancsa van arra, hogy Ballát magával vigye. A férfi azt mondta, hogy Balla és társai veszélyben vannak, ezét neki kell gondoskodnia megvédéséről. Ballának később fel kellett hívnia pártbeli szövetségeit is, hogy elmondja nekik, ők is veszélyben vannak.

Az almássysták később azt gyanították, hogy az emberrablást, mint eszközt azért vetették be ellenük, hogy a társaság megijedjen, és kiszálljon az MDF tisztújításából. A pártból időközben kizárt Somogy megyei elnök ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei vizsgálták.

Az NNYI öt hónap után megállapította, hogy a Ballát P. Lajos vitte magával az MDF-es tisztújítás előtti estén. A férfi különféle társaságokban gyakran emlegette, hogy ő az NBH tagja. A nyomozást lezáró határozat szerint viszont az, hogy Balla György is ebben a téves feltevésben volt, „a cselekmény megállapíthatósága szempontjából nem bír jelentőséggel". A rendőrség szerint nem bizonyítható, hogy szeptember 12-én fellépésével meg akarta téveszteni az MDF-est. Ráadásul P. viselkedése „összességében sem felelet meg egy államhatalmi szerv, nevezetesen az NBH szabályszerű eljárásának".

A nyomozók helyt adtak P. vallomásából több állításnak is. A férfi elismerte ugyan, hogy nyaralójába vitte Ballát, de azt mondta a rendőröknek, hogy csupán egy baráti család gyermekét kívánta védelmezni. P. szerint autójában hallotta a híradásokban, hogy Almássy Kornél körének tagjait atrocitás fenyegeti, ezért döntött úgy, hogy közbe lép. P. azt állította, hogy a család is jó ötletnek találta, amikor felajánlotta, magával viszi fiukat Zalaegerszegre.

A rendőrök szerint Balla nem tudta egyértelműsíteni, miért érezte fenyegetve magát P. megjelenésekor. A nyomozást lezáró határozat szerint Balla bármikor eljöhetett volna a nyaralóból.

A rendőrség döntése ellen Balla és ügyvédje panasszal él, mert szerintük a feljelentés ejtésekor nem vették figyelembe, hogy rádiós híradás viszont nem volt arról, hogy Almássyhoz közeli személyeket atrocitás érhet, a politikusnak P. beszélt először erről hivatalosnak tűnő formában, és folyamatosan azt állította, paranccsal jött, hogy biztonságba helyezze. Balláék azt is hiányolják, hogy a rendőrök miért nem foglalkoztak, P. fenyegetésének politikai szálaival, vagyis hogy miért erősítette a fenyegetettségérzést az Almássy-kör többi tagjában is.

Rovatok