Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Szonda Ipsos legfrissebb, a Szólás szabadsága felkérésére készített közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 52 százaléka előrehozott választásokat, 36 százaléka új miniszterelnököt akar, azaz egy hét alatt többségbe kerültek azok, akik szétzavarnák a parlamentet. A megkérdezettek 49 százaléka vélekedett úgy, hogy egy esetleges előrehozott választás az ország érdekét szolgálja, mert Magyarországnak négy évre választott kormányra van szüksége, míg a válaszadók 43 százaléka úgy véli, hogy egy mostani választás a Fidesz érdeke lenne, mivel a párt a mostani helyzetben biztosan jelentős többséggel nyerne. A megkérdezettek 64 százaléka valószínűnek tartja, hogy utcai tüntetéseken fogják követelni az előrehozott választásokat, ha a következő napokban sem tudnak a pártok megegyezni a jelölt személyéről. 76 százalék szerint ha az új kormány népszerűtlen intézkedéseket hoz, utcai tüntetések lesznek. A felmérés reprezentatív, ötszáz fős mintán telefonos megkereséssel vették fel.

  • Az elmúlt a napok eseményei után, és a kialakult helyzet feloldására az előrehozott választások jelentik a végleges megoldást, tudatták az országgal az MTI-hez eljuttatott közleményükben az SZDSZ Békés megyei vezetői. A közleményt aláírta az Országos Tanács tagjai közül a párt megyei elnöke, Vámos József, A medgyesházai polgármester, Nagy Béla is.

  • Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes szerint elsődleges tájékoztatást kaptak Bajnai Gordontól a gazdaságpolitikai elképzeléseiről. A program nagyságrendjére vonatkozó találgatásokra azt válaszolta, ez 300 és 500 milliárd forint között van. Pontos összeget nem akart mondani. A program célja szerinte az, hogy megteremtse a befektetői bizalmat, visszaállítsa a nemzetközi pénzpiacok bizalmát, és ezáltal megakadályozza további munkahelyek megszűnését. Az MTI beszámolója szerint pillanatnyilag nem tudni, hogy a szocialisták tanácskoznak-e még, vagy sem, többen elmentek, de a vezetőség maradt.

  • Sorra távoznak a szocialista képviselők a vasárnap esti frakcióülés helyszínéről, így valószínűleg véget ért az ülésük, bár erről hivatalosan senki nem tájékoztatta a sajtót. Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI kérdésére annyit mondott, nem kell megvárniuk, hogy mi történik az SZDSZ-nél, ahol  Bajnai Gordon, az MSZP miniszterelnök-jelöltje most találkozik a liberális párt ügyvivői testülete és országgyűlési frakciója tagjaival. "Holnap is van nap" - mondta. Az MTI információi szerint, bár ma megszavazták Bajnai Gordont, holnap is róla egyeztetnek majd a frakcióban. A frakcióvezetés egyesével győzködi majd a kétkedőket.

  • Grósz Károlynak a The New York Timesban május 15-én megjelent nyilatkozatára hivatkozott [az Ellenzéki Kerekasztal], amelyben a pártfőtitkár egyebek között azt mondta, hogy az MSZMP azért is hatalmon akar maradni, mert nincs kinek átadnia a hatalmat. Grósz álláspontja szerint a többi pártnak nincs konstruktív programja, ezért az igazi parlamenti választásokat csak 1994-ben vagy 1995-ben fogják megtartani. A főtitkár "diktatórikus" kijelentéseit még az MSZMP budapesti reformköre is kifogásolta, a nyilatkozatot az ellenzék provokálásának nevezte, s véleménye szerint Grósz nem a párttagság vagy választott párttestület álláspontját képviselte. Bővebben itt>>>

  • Hivatalosan is bejelentette Mesterházy Attila, az MSZP alelnöke, hogy véget ért a frakció ülése. Megerősítette azt is, hogy hétfőn tovább egyeztetnek Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségéről. Arról nem beszélt, hogy erre mi szükség azután, hogy a frakció vasárnap megszavazta Bajnai jelölését.

  • Érdemi információk nem szivárogtak ki egyelőre az SZDSZ és Bajnai Gordon megbeszélésről, ellenben az kiderült, hogy mire a legújabb miniszterelnök-jelölt megérkezett már nem volt a tanácskozás kezdete előtt érkezett temérdek pizzából. A szabad demokraták egyébként Gyurcsány bejelentett lemondása óta egy napot nem számítva mindennap összetrombitálták az ügyvivői testületet, de normális ellátásban csak egy hete vasárnap volt részük, amikor szintén pizzáztak, illetve pénteken válogathattak szendvicsek közül. A többi napon csak ásványvízet, kávét és pogácsát majszolhattak a liberális vezetők.

  • Bajnai Gordon még mindig beszél, a gazdasági programjáról tájékoztatja a szabaddemokraták ügyvivőit, akik a beszámoló után zárt szavazást tartanak. Ígéreteik szerint éjfélre végeznek.

  • Bajnai Gordon elhagyta az SZDSZ frakcióülését. Távozóban annyit mondott: most már az SZDSZ-en a sor, hogy döntsön. A liberálisoktól azt kérte, hogy még az éjszaka hozzák meg a döntést.

    Bajnait három-négy tüntető szidta a Gizella utcában.

     

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Nem hivatalos, meg nem erősített értesüléseink szerint a szabaddemokraták ügyvivői - akik Eörsi Mátyás távollétében csak 12-en vannak - 7:5 arányban támogatták Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését.

  • Egyes forrásaink szerint támogatta Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését az SZDSZ ügyvivői testülete, mások azt is tudni vélik, hogy 7:5 arányban, rendkívül szoros szavazással tette ezt. Ugyanakkor megint mások szerint egyáltalán nem is volt még szavazás.

  • Értesüléseink szerint valójában még nem szavazott az SZDSZ ügyvivői testülete Bajnai Gordon jelöltségének támogatásáról. Úgy tudjuk, Bajnai az üt ülésén meggyőző támogatást kért az SZDSZ-től. Mint mondta, egy 7:5-ös eredmény esetén nem vállalná a felkérést. Más források szerint már volt szavazás, amin pont a Bajnai által emlegetett 7:5-ös eredmény született. Hivatalosan nem erősítették meg egyik értesülést sem.

  • Az SZDSZ ügyvivői testülete még nem szavazott arról, hogy támogatják-e Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kormányfői jelöltségét, jelentette ki Győri Krisztina, a párt sajtófőnöke hétfőn hajnalban. Ez az első hivatalos nyilatkozat az ügyben.

  • Pár perccel azután, hogy az SZDSZ részéről végre valaki hivatalosan is nyilatkozott - azt, hogy nem szavaztak -, véget ért az ügyvivő testület ülése. A távozó ügyvivőktől megtudtuk, hogy mégis szavaztak Bajnairól. Bár Demszky Gábor azt nem árulta el, hogyan döntöttek, több forrásunk szerint 7:5 arányban támogatták Bajnai jelölését, tehát az első értesülések bizonyultak helyesnek. Egyes szabaddemokrata forrásaink szerint Bajnai az ilyen arányú támogatást keveselte, más, szocialista forrásaink szerint ilyesmi nem hangzott el a jelölt és az ügyvivők megbeszélésén.

  • Nemcsak az ügyvívők, a parlamenti frakció tagjai is szavaztak Bajnairól. Úgy tudjuk, hogy náluk nagyobb volt Bajnai támogatása, a szabad demokrata képviselők 13:4 arányban támogatták az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. A szavazáson nem vett részt Kuncze Gábor és Eörsi Mátyás.

  • Az SZDSZ ügyvívői testülete arra kéri kélri a párt országos tanácsát, hogy támogassa Bajnai Gordon miniszterelnöki programját - jelentette be az üt ülése után Fodor Gábor. A pártelnök közlése szerint Bajnai porgramja lényegében egybecseng a Reformszövetség SZDSZ által is támogatott elképzeléseivel.

    A szabad demokraták feltételül szabták Bajnai támogatáshoz, hogy többségében külsős szakemberekből álló kabinet alakítson, konkrét személyek azonban - állítja - a vasárnap esti megbeszélésen nem kerültek szóba.

    A pártelnök emlékeztetett arra, hogy már tavaly szeptemberben javasolták a szakértői kormány létrejöttét, a politikai helyzet mostanra érett meg arra, hogy létrejöjjön ez a válságkezelő kabinet.

     

  • Az SZDSZ elnöke szerint az ügyvivői testület nehéz döntést hozott, de a szűk szavazati arány ellenére nem számít a párton belüli ellentétek kiújulására. A döntés az ország érdekét szolgálta, mert egy előrehozott választás hónapokkal késleltette volna a válságkezelést.

     

    fodor valsag
  • Az SZDSZ-frakcióból Gusztos Péter, Velkey Gábor, Béki Gabriella és Gulyás József szavazott nemmel Bajnaira. A frakcióban megkérdezték őket, magukra nézve el tudják-e fogadni a többségi döntést. Gusztos igennel válaszolt, Velkey Gábor és Béki Gabriella azt mondták megfontolják döntésüket, Gulyás József azonban nemmel válaszolt.

    A szavazáson nem volt jelen Kuncze Gábor és Eörsi Mátyás, ők az előzetes információk alapján támogatják Bajnai Gordont.

    Az ügyvivői testületből Csőzik László, Léderer András, Gulyás József, Béki Gabriella és Gusztos Péter szavazott nemmel. (MTI)

     

  • Bajnai Gordon szeretné írásban rögzíteni az MSZP-s, illetve az SZDSZ-es képviselők támogatását, vagyis szerződést kötne velük, hogy akkor is támogatják kormányát, ha nehéz döntéseket kell meghozniuk - értesült a távirati iroda.

    bajnaiel03
  • Bokros Lajos a Magyar Televízió reggeli műsorában elmondta, nem sérült a presztízse az elmúlt napok kormányfő-jelölési ügye kapcsán. Nem érzi úgy, hogy ellentmondásosan viselkedett, amikor többször is azt mondta, hogy vállalná a miniszterelnöki posztot, majd amikor az SZDSZ javasolta a feladatra, nemet mondott. Azt már korábban kijelentette, hogy kizárólag akkor állna a kormány élére, ha saját programját hajthatja végre. (FH)

  • A távozó és a leendő miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon 10-kor a Parlament Nándorfehérvári termében sajtónyilatkozatot tesz. (MTI)

  • Magyar zűrzavarok címmel kommentárban foglalkozott a kialakult belpolitikai helyzettel a Süddeutsche Zeitung. A német liberális napilap bevezetőjében arra mutatott rá, hogy Magyarország egyre mélyebbre süllyed a válságban. Magyarországon új választásokra van szükség, még akkor is, ha a Fidesz, Orbán "vad jobboldala" elsöprő győzelmet arat - írja a lap. (MTI)

  • Félpályás útlezárás mellett követelik a Magyar Gárda Mozgalom Békés megyei zászlóaljának tagjai a kormány azonnali lemondását és az előrehozott választások mielőbbi kiírását a 44-es úton, Szarvas térségében reggel 8 óra óta. A 13 óráig tartó demonstráción várhatóan 10-15 jármű fog felsorakozni. (MTI)

    DVETT20090330020
  • A Sme című szlovákiai napilap szerint Magyarországnak a mai belpolitikai helyzet megoldására nem maradt más hátra, mint az előrehozott választás. Gyurcsány Ferenc zuhanása a politikai szakadékba annyira felgyorsult, hogy bármiféle előrejelzés néhány nap alatt csak karikatúrája önmagának. "A gazdasági és a politikai válság így véglegesen egy öntörvényű folyamban egyesült, amelyet már senki sem tart ellenőrzése alatt" - írja a mértékadó lap.

    A Sme szerint az új kormányfő nyilvános kiválasztásának folyamata végül is "bohózattá" alakult, és Gyurcsány "politikai lemondásával", mert jogilag még mindig ő a kormányfő, a kormány a piacok azon minimális bizalmát is elveszítette, amelyet még talán élvezett. (MTI)

  • Reggel 9 órakor 306,35 forint volt az euró a budapesti bankközi piacon a péntek délutáni 303,20 forint után. Hajnalban 306 és 307,50 forint között alakult az euró, majd kora reggel 308 és 309 forint között születtek a kötések, később kissé javult a forint pozíciója. A forint helyzetét természetesen a belpolitikai helyzet, a miniszterelnök-keresés újabb és újabb fordulatai is negatívan befolyásolják - mondták a kereskedők. (MTI)

  • „Elvben egy vezető a kör közepén áll, de ha baj van a rendszerrel, akkor ki kell lépnie a körből, és kívülről beavatkoznia. Ez a változáskezeléshez szükséges attitűd" - mondta 2007 februárjában Bajnai Gordon a jó vezetés titkáról a Manager Magazinnak.

  • Semmi nem változik, ezért kár volt új miniszterelnököt jelölni - mondta Karsai József a Lánchíd Rádióban. A szocialista képviselő közölte azt is, hogy Bajnai Gordon kormányfővé választását nem tudja támogatni, pláne, hogy a miniszterelnöki aspiráns programját nem csak ő, hanem a szocialista frakció is csak körvonalakban ismeri.

  • A Nézőpont Intézet hétvégén készült felmérése szerint a válaszadók csupán 8 százaléka tartaná alkalmasnak Bajnai Gordont, 45 százalékuk Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek. A hétvégén megkérdezettek 6 százaléka tartja még Gyurcsány Ferencet alkalmas kormányfőnek.

    A még hivatalban lévő kormányfő-pártelnök megítélése két hét alatt is sokat romlott: a Nézőpont Intézet március 9. és 12. között készült felmérése szerint 55, a hétvégén viszont már 62 százalék volt azok aránya, akik Gyurcsány Ferenc távozását szeretnék a politikai életből. Már az MSZP-szavazók 17 százaléka is a Gyurcsány utáni korszakot várja, míg két héttel ezelőtt csak 7 százalékuk támogatta ezt. A Nézőpont Intézet felméréséből az is kiderül, hogy háromból ketten (64 százalék) előrehozott választást akarnak, s csupán a megkérdezettek alig ötöde (19 százalék) támogatja a miniszterelnök-cserét. A reprezentatív közvélemény-kutatás március 28. és 29. között készült, 500 fő telefonos megkérdezésével. (Független Hírügynökség)

  • cikkünk a témában:

    Bajnai: Fájni fog

    E program végrehajtása fájni fog, sokaktól követel majd áldozatot, lemondást, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert, de meglesz az eredménye - mondta programjáról Bajnai Gordon kormányfő-jelölt a Parlamentben újságírók előtt tett sajtónyilatkozatában.

    Mint mondta, Magyarországot a gazdasági válság veszélye fenyegeti, "Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, (...) nincsenek felesleges hónapjai, arra, hogy az állam működtetésében végre gyökeres változtatásokat hajtsunk végre. Magyarországon (...) százezrek figyelik ijedten, néha rettegve a forint árfolyamát" - fogalmazott, hozzátéve, hogy késlekedés nélkül cselekedni kell, kemény de gyógyító hatású lépésekre van szükség. Hangsúlyozta: "nem fogok tétlenkedni (...), nyíltságot, egyenes beszédet ígérek". (MTI)

    02
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • cikkünk a témában:

    Megdöntötték Gréczy Zsolt talpnyalási világcsúcsát!

    Van lejjebb a vídiázásnál is. Kim Dzsongilnek nem mernek olyat mondani, mint Bodor "Diurnus" Pál Gyurcsány Ferencnek. Politikai pornó, a meghökkentő fajtából, további részletek itt>>>

Rovatok