Index Vakbarát Hírportál

Új választásokat követeltek a Kossuth tériek

2009. március 22., vasárnap 00:42 | aznap frissítve

Bár a Jobbik elnöke megpendítette, hogy mozgósítja az embereit, mindössze háromszázan jöttek össze szombat délután a Kossuth téren a Jobbikért, de nem a Jobbik által bejelentett rendezvényen, hogy új választásokat követeljenek. Később az egybegyűltek a Bazilika környékére vonultak át, amivel az ellen is tiltakoztak, hogy Morvai Krisztinát március 15-én lefújták könnygázzal a rendőrök.

Alig százan lézengtek a Kossuth téren, amikor szombat délután négykor Gonda László egyórás beszédével megkezdődött a demonstráció. Eredetileg az "az első Köztársaság kilencven évvel ezelőtti elárulására" emlékeztek volna a Jobbik és a Magyar Gárda által támogatott rendezvényen, de Gyurcsány Ferenc délelőtti bejelentése átírta a forgatókönyvet. Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy Orbán Viktornak címzett nyílt levélben kérte, hogy közösen szólítsák utcára az embereket az előrehozott választások és a Jobbik választási győzelme érdekében.

Se Vona, se Toroczkai, se Budaházy

Ehhez képest a helyszínen még lázas telefonálással próbáltak emberanyagot toborozni, és az ottlévőkön sem mutatkoztak az eufória jelei. "Színjáték ez is" - legyintett pár tapasztalt Kossuth téri. Vona Gábor inkább vidéken kampányolt az EP-választás miatt, és se Toroczkai László, se Budaházy György nem jelent meg, pedig állítólag nekik is szóltak. Rendőrt alig lehetett látni, rohamrendőrt egyet sem, csak a Parlamentet védő kordon mögött parkolt egy kamerás-puskamikrofonos rendőrautó.

"Nem engedhetjük, hogy újabb alkuköztársaság jöjjön létre - szónokolt az emelvényről Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője. - A következő két hétben délután háromtól este nyocig itt leszek. Megvan az új tábla is, hogy új választásokat követelünk." Mire a beszédében az SZDSZ-hez, és Bokros Lajoshoz ért, aki "kétezer ember haláláért felelős", a nemzeti és árpád sávos zászlókat lengető tüntetők hangos fújolásba kezdtek. Az egyórás szónoklat után a Patrióta zenekar Ébredés című cd-jének lemezbemutató koncertjére mozdultak meg a jobbos háziasszonyok és a nemzeti, veszkócsizmás rockerek.

Petíciót írtak a köztársasági elnöknek

Mire a Patrióta befejezte, nagyjából háromszáz fősre duzzadt a tömeg. Az egybegyűltek sötétedéskor közfelkiáltással hatalmazták fel Gondát, hogy a Kossuth tériek nevében petíciót írjon, amiben új választásokat követelnek. Ezután elénekelték a Boldogasszony Anyánk imát, hogy Mária áldását kérjék a petícióra, és mire befejezték, a szöveg is elkészült. Ezt hétfőn délután négy órakor szeretnék majd átadni a köztársasági elnöknek.

"A nagy, lepedő alakú zászlót kövessétek"- mondták be aztán, és ezzel megindult a fáklyás menet a Bazilika felé. Itt már az ellen tiltakoztak, hogy Morvai Krisztinát, a Jobbik európai parlamenti (EP) választási listavezetőjét március 15-én lefújták könnygázzal. Ezért sokan Morvai Krisztina A4-es lapra fénymásolt portréját tartották maguk előtt, de a menetet az aznap rögtönzött "új választásokat" feliratú transzparens vezette. Megindult a jól bejáratott jelszavak skandálása is, de az, hogy Gyurcsány felajánlotta a lemondását, nem változtatott a szlogeneken. Új elemként megjelent viszont a sünözés a sün rendészeti szakszó után, ami a rendőrség egyik utcai harcokban használt formációját takarja. Ez akkora sláger lett március 15. óta, hogy paródiavideó is született róla.

Köpködés az antirasszistákkal

A hangoskodásban a demonstrálók hangulata is fokozódott kicsit, de még mindig szófogadóan hagyták, hogy a vonulást felvezető rendőrök tereljék őket. A rohamrendőrök csak félúton jelentek meg, összesen nagyjából húszan. A Szent István téren aztán egy másik rendezvénybe futott bele a menet, ahol az antirasszista világnap alkalmából éppen tűzzsonglőrök tartottak bemutatót az Anima Sound System zenéjére. Hogy a két tábort elválasszák, a rendőrök sorfalat álltak. Egy apróbb incidensre mégis sor került, amikor állítólag egy antirasszista leköpött valakit a másik oldalról. (Erre az ellenérdekelt felek persze éppen ellenkezőleg emlékeznek.) A szélsőjobbosok visszaköptek, majd egy rövid dulakodás is kialakult, aminek a rohamrendőrök vetettek véget.

A tüntetők java közben továbbvonult a Zrínyi és a Nádor utca sarkáig, ahová a menet végét bejelentették. Innen nem messze fújták le könnygázzal a Szent István térről kiszorított tüntetőket március 15-én, de tovább nem mehettek, mert rendőrsorfal állta az újtukat. A rendőrök aztán mégis félrehúzódtak, és a falhoz tapadva figyelték tovább az eseményeket. Még Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvivője beszélt röviden a március 15-i rendőri intézkedésekről, zárásként elénekelték a Székely himnuszt, és nyolc óra körül szétszéledtek. A húsz rohamrendőr pedig a József Attila utcában szállt be két mikrobuszba, ahol még várakozott hat rendőrautó és egy rabszállító is, de tüntetőt ezúttal nem vittek be benne.

Rovatok