Index Vakbarát Hírportál

Vitára alkalmatlan a főombudsman beszámolója

2009. május 5., kedd 12:33

A honvédelmi bizottság visszadobta a korábban cigánybűnözésről beszélő Szabó Máté 2008-as beszámolóját, ám ettől a biztos még kitöltheti hivatali idejét.

Alkalmatlan

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máté általános ombudsman 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága keddi ülésén. A testület 5 igen, 1 nem és 10 tartózkodás mellett hozta meg a döntését.

A bizottság ülésén az SZDSZ-es Molnár Lajos élesen bírálta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a Figyelőnetnek adott, "cigánybűnözést" érintő, április elejei interjúja miatt. A liberális politikus szerint Szabó Máté nemcsak politikailag nem volt korrekt, hanem - szubjektív véleménye szerint - a "törvények és a nemzetközi intézmények határát súrolták" a kijelentései.

Válaszában Szabó Máté elmondta: nem tart igényt arra, hogy a kriminológia és a romológia kérdésében nyilatkozzon. Közölte, amit mondani szeretett volna, az csak egy dolog, amelyet "sikerült biztosan rosszul megfogalmaznia", de - mint folytatta - szeretné, ha nem tételeznének fel csalhatatlanságot az országgyűlési biztosokról. "Lehet tévedni, nekünk is, mindenkinek" - tette hozzá.

Szabó és a cigánybűnözés

Az ombudsman a kifogásolt interjúban arról beszélt, hogy beszélgetésekből számára "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja". Szabó szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, mmelyekben gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával".

Az ombudsman az interjúban felhívta a figyelmet az állam bűnmegelőzési feladatára is: "ha van egy bűnmegelőző funkciónk, amit felvállalunk, akkor, ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni". Az interjú megjelenését követően Szabó Mátét civil szervezetek sora szólította fel lemondásra.

Az ombudsman később közleményben magyarázkodott: "az elhangzottak tartalmától alapvetően eltérő keretbe került az ombudsmani tevékenységemről szóló helyzetértékelésem". Hangsúlyozta, hogy továbbra is a lehető leghatározottabban elítél "mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot". Mindezzel együtt sem sikerült tisztáznia, hogy szerinte milyen értelmezési keretben lett volna megengedhető cigánybűnözésről beszélni.

Következmény nélkül

Az országgyűlési biztosok évente számolnak be tevékenységük tapasztalatairól az Országgyűlésnek. A beszámolót a Magyar Közlönyben is közzé kell tenni. A jelentés vitára alkalmatlanná nyilvánításának legfeljebb politikai jelentősége lehet, jogkövetkezményei nincsenek: az ombudsmant alkalmatlansági alapon nem lehet megfosztani tisztségétől. Szabó Máté megbízatása 2013 szeptemberében jár le.

Rovatok