Index Vakbarát Hírportál

Bombariadó a történelemérettségin

2009. május 6., szerda 12:14 | aznap frissítve

Egy helyen bombariadó, négy iskolában pedig hibás nyomtatványok zavarták meg a történelemérettségit. A tanárok szerint idén nehezebbek voltak a kérdések, mint az elmúlt években.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint egy intézményben próbálkoztak bombariadóval, négy helyszínen pedig hibásak voltak a nyomtatványok, de ezeket gyorsan kicserélték, így egyik sem okozott nagy fennakadást a szerdai történelem érettségi vizsga menetében. Néhány perces késéssel ugyan, de elkezdhették a tesztek írását a vizsgázók.

A tanárok a tavalyihoz viszonyítva kicsit nehezebbnek értékelték az idei középszintű tesztet. Voltak kérdések a népvándorlásról, a középkori gazdaságról, Mátyás király szerepéről, Mária Terézia oktatáspolitikájáról, a nők 20. századi szerepéről, a magyarországi zsidótörvényekről, valamint parlamenti rendszerünk működéséről és a rendszerváltás politikai követeléseiről is.

A vizsgázók közül csak kevesen jöttek ki 11 óra előtt. Volt ugyan néhány kérdés, ami megakasztotta a diákok többségét, de az általános vélemény szerint, megoldható volt a feladatsor, és nem nagyon izzasztotta meg őket. A diákok is csodálkoztak a földrajzi vonatkozású kérdések láttán. Nem volt ugyanis világos elsőre, hogy a jelenkor környezeti problémáival kapcsolatos kérdéskör - úgymint az erdőirtás következményei, hogy miként változik meg a levegőt alkotó gázok összetétele az erdőirtás után és hogy mi a neve az egyik ábrán látható környezeti jelenségnek -, mit keresnek a történelem írásbelin.

Idén is használhattak a diákok középiskolai történelmi atlaszt, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótárt, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosított számukra.

Az érettségi témái

Középszinten a Rákóczi-szabadságharc, a tatárjárás és a rendszerváltás, míg emelt szinten a reneszánsz, a törökellenes harcok és a gyermekek jogai szerepeltek a történelem írásbeli érettségi feladatainak témái között, tájékoztatott az oktatási tárca szerdán.

A történelem középszintű írásbeli érettségi vizsgán két, eltérő feladattípust kellett megoldani. A feladatlap első felében 12 tesztjellegű feladat szerepelt, a második rész pedig rövidebb és hosszabb, esszéfeladatokból állt.

Az esszék témái között a tatárjárás, a második ipari forradalom, a Rákóczi-szabadságharc, a két világháború közötti magyar társadalom szerepelt. A rövidebb feladatok között téma volt többek között a népvándorlás, Hunyadi Mátyás, az angol alkotmányos monarchia, a nők helyzete, a magyarországi rendszerváltás.

A történelem emelt szintű írásbeli érettségi vizsga első részében tesztjellegű feladatokat kellett a vizsgázóknak megoldaniuk. A feladatok között a reneszánszra, a felvilágosodásra, a törökellenes harcokra, a II. világháborúra vonatkozót egyaránt találtak a diákok, és itt is megjelentek a napjainkhoz kapcsolódó kérdések, mint például a fejlődő világ problémái, a gyermekek jogai Magyarországon.

A második részben tíz esszéfeladatból két egyetemes történelmi és két magyar történelmi kérdés megoldása kötelező volt, a diákok a keresztes hadjáratok, a két világháború közötti gazdaság, a magyar nyelv a reformkorban, Bethlen István politikai pályája témáját is választhatták.

Rovatok