Index Vakbarát Hírportál

Az AB szerint lehet radar a Tubesen

2009. május 11., hétfő 18:00

Az Alkotmánybíróság hétfőn kimondta, hogy alkotmányellenes a katonai radar létesítését kizáró pécsi önkormányzati rendelet. A testület formai okból semmisítette meg a pécsi városi építési szabályozási tervet december 31-i hatállyal.

Az Ab a formai alkotmányellenességet vizsgálva megállapította, hogy a pécsi közgyűlés által módosítani kívánt, 2004-ben született alaprendeletet maga a közgyűlés még 2006-ban hatályon kívül helyezte, amikor új építési szabályzatot és szabályozási tervet állapított meg.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a közgyűlés a 2006-ban alkotott új építési rendeletét rövid idő után szintén hatályon kívül helyezte, majd 2006 és 2008 között többször is alkotott rendeletet a hatályon kívül helyezett 2004-es rendelet módosításáról.

Az alkotmánybírósági vizsgálatban elsődleges kérdés volt, hogy az új módosító rendelkezések megalkotása a jogbiztonság alkotmányos követelményével összhangban történt-e, a jogbiztonságnak pedig az egyik alapvető követelménye, hogy a jogszabályok módosítása, hatálybaléptetése ésszerű rendben történjék, a módosítások egyértelműek, követhetőek és áttekinthetőek legyenek.

Az Ab megállapította, hogy a 2006-ban alkotott, valamint a 2006 és 2008 között született módosító rendeletek megalkotása ellentétes a jogállamiság alkotmányos követelményével, mivel már hatályon kívül helyezett jogszabály módosításáról szólnak.

Ezért az Ab a Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének a város építési szabályzatáról és szabályozási tervéről, illetve annak módosításáról szóló több rendeletét megsemmisítette, azonban a jogbizonytalanság elkerüléséért nem azonnali, hanem csak december 31-i hatállyal. Így kellő idő áll rendelkezésre, hogy eredményesen és törvényesen lefolytatható le­gyen az építési szabályzatok és szabályozási tervek önkormányzati újraalkotásához előírt eljárás.

A Pécs közelében lévő Tubes-hegyre tervezett nagy hatótávolságú katonai radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium és civil szervezetek, illetve a pécsi önkormányzat között tavaly májusban közigazgatási per kezdődött, melybe a jövő nemzedékek ombudsmanja is bekapcsolódott. Ebben a perben kedden lesz a következő tárgyalás a Fővárosi Bíróságon.

Kellemetlen hírnek nevezte Páva Zsolt az Alkotmánybíróságnak (Ab) a Tubesre tervezett katonai lokátorral kapcsolatos hétfői határozatát. Pécs vasárnap megválasztott polgármestere nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy nem épül meg a radar a Pécshez közeli hegyen.

"Nem örülök, mert ez a döntés komolyan befolyásolhatja a tubesi lokátor ügyét. Azért remélem, nem erősíti a Honvédelmi Minisztériumnak a beruházás megvalósítására irányuló szándékát" - mondta Páva Zsolt. Közölte: a hír neki is új, még nem ismeri az Ab határozatának részleteit és indoklását, ezért az ügyben később fejti ki részletesen álláspontját.

Rovatok