Index Vakbarát Hírportál

Illegális idősotthonok Hajdú-Biharban

2009. május 14., csütörtök 11:32

Engedély nélküli idősotthonok működnek Hajdú-Bihar megyében, az érintettek azonban általában nem is tudnak erről, mert egészségügyi dolgozók ajánlására kerülnek oda. Az előírásokat nem tartják be, nincs szakképzett személyzet. Az államigazgatási hivatal alkalmanként 200 ezer forintos büntetést szabhat ki.

Megdöbbentő körülmények között tartanak idős, beteg embereket Hajdú-Bihar megye számos, engedély nélkül működtetett idősotthonában, miközben a hozzátartozók magas összegeket fizetnek a szolgáltatásért, írja a Hajdú-bihari Napló.

Az illegális ellátásokról leggyakrabban a környék lakóitól, illetve a hozzátartozóktól értesülnek a hatóságok, mondta a lapnak Nagy Istvánné, az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal szociális és gyámügyi osztályának vezetője.

Az érintettek általában nem is tudják, hogy ezek az intézmények engedély nélkül működnek, hiszen jellemzően kórházak, rendelőintézetek munkatársai adnak ajánlásokat. Az intézmények azt mondják, polgári jogi kapcsolatban állnak az ellátottakkal, amihez a hatóságoknak semmi közük.

Egy férfi agyvérzésen átesett felesége számára keresett megfelelő elhelyezést, és látott olyat is, hogy a matracok a földön voltak, bűzben, koszban feküdtek a súlyos betegek. Nagy Istvánné szerint a hasonló körülmények között működő intézmények száma a megyében meghaladja az egy tucatot.

Elmondta, hogy az előírásokat szinte egyáltalán nem tartják be, a tárgyi feltételeket sem tudják megteremteni. A helyszíni szemléken azt tapasztalják, hogy a lakószobák zsúfoltak, van, hogy a szabadba nyíló, hidegburkolattal ellátott, azaz előszobának minősülő helyiségekben élnek az idős emberek. Az élelmezés gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, a gyógyszereket a hozzátartozók vásárolják, és szakképzetlen dolgozó adagolja.

A hivatal számos fenntartó ellen feljelentést tett az ÁNTSZ-nél, illetve az illetékes jegyző segítségét kérte. Nagy Istvánné azt is mondta, hogy a hivatal alkalmanként maximum 200 ezer forintos bírságot szabhat ki.

Rovatok