Index Vakbarát Hírportál

Visszafizetik a rendőrök a százezres büntetéseket

2009. május 14., csütörtök 07:28

Aki fellebbez, jó eséllyel visszakapja a tilosban áthajtásért kirótt pénzbírságot Veszprémben. 2008 júniusa óta ezernégyszáz-ezerötszáz autóst büntettek meg a zéró tolerancia alapján százezer forintra, ha a városközpontban elhelyezett figyelőkamera piros jelzésben fotózta le őket. Az ügyeket már régen jogerősen lezárták, a rendőrség most mégis megmásította álláspontját, és egy sor esetben elismerte, hogy a szabálysértés „nem valósult meg”.

Súlyos népszerűség-csökkenést okozott a veszprémi rendőrségnek, hogy tavaly tömegével kezdte kiküldeni a százezer forintos bírságokat. A közlekedésrendészet felszerelt a város központjában egy kamerát, hogy kiszűrjék a tilos jelzésen áthaladókat. Az állam és a helyi önkormányzat majdnem húszmillió forinttal támogatta a beruházást, hogy növelje a közlekedésbiztonságot. A fényképezés azonban a vártnál sokkal jobban sikerült, a balesetek száma kicsi maradt, merthogy azon a helyen korábban sem volt nagy, a kiszabott büntetések összege viszont néhány hónap alatt meghaladta a százmillió forintot.

A lázadozó veszprémiek tavaly nyár óta próbálták meggyőzni a hatóságot, hogy nem a helyiek vezetési moráljában, hanem a fényképezőgépben vagy a beállításában van a hiba. Igazságtalannak tartották ugyanis, hogy az objektív felelősséget szabályozó kormányrendelet hatályba lépése után a tiloson áthajtásért az országban összesen indított eljárások harmada őket sújtotta.

A rendőrség sokáig hajthatatlannak bizonyult. Azt állították, hogy a kamera felvételei mindig megfelelően bizonyították a szabálysértés tényét, és a reklamálók ellenérveinek mérlegelésére nincs lehetőség.

A szabálysértés bizonyítékaként három állóképet készítettek a kamera videófelvételéből. A büntetési dokumentációk ezeket a fotókat tartalmazták. Aki kíváncsi volt rájuk, annak Veszprémből el kellett utaznia Székesfehérvárra, mert a zéró tolerancia alapján indított büntetések kezelését regionalizálta a rendőrség, és hiába volt Veszprémben a legtöbb ügy, a regionális központot a szomszéd megyeszékhelyen, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon alakították ki.

Hónapokig zarándokolt több száz veszprémi autós Székesfehérvárra sikertelenül: a rengeteg fellebbezés ellenére az ügyek többségét idő közben jogerősen lezárták. A százezer forintos bírság kifizetésénél legfeljebb részletfizetést engedélyeztek.

Az elmúlt hetekben fordulat történt a rendőrségen. A Fejér megyei főkapitány-helyettes váratlanul újrafelvételi eljárást engedélyezett számos, már lezárt ügyben, és visszavonta a büntetéseket, valamint megszüntette a közigazgatási eljárást.

A megszüntető határozatok szerint a fellebbezők érvei közül néhány mégis akceptálható volt. A fehérváriak legújabb álláspontja szerint helytálló a kamera felszerelése utáni hetekben megbüntetettek – egyébként a legnépesebb csoportba tartozók – állítása, hogy amikor róluk készültek képek, az útburkolatra felfestett stopvonal távol volt a lámpától, ezért aki még sárgában haladt át rajta, a képeken már szabálysértőnek tűnhetett. A közlekedésrendészet tavaly nyáron változtatott is a csík helyén, több méterrel közelebb hozták a lámpához, és módosították a sárga jelzés hosszát is.

A Fejér megyei kapitányságon elmondták, hogy csak azok kapták vissza a pénzüket, akik fellebbeztek, és újrafelvételi kérelmet adtak be, de közülük nyolcvan százalék sikerrel próbálkozott. Újrafelvételt bármikor lehet kezdeményezni, ezt a lehetőséget nem érinti a jogerőre emelkedés.

Rovatok