Index Vakbarát Hírportál

Az új influenza nem olyan, mint a pestis

2009. május 19., kedd 11:19 | aznap frissítve

Az eddigi adatok alapján az új influenza nem veszélyesebb a szezonális influenzánál, a csekély számú haláleseten kívül mindenki meggyógyult a betegségből, mondta az Indexnek a Pandémiás Bizottság elnöke. Akik meghaltak, azoknál valamilyen alapbetegség is volt, de az új vírus is okozott néhány esetben vérző tüdőgyulladást. Bujdosó László szerint a 6-os riasztási fokozat bevezetése még korai, a vírus terjedése nem tekinthető folyamatosnak Európában.

Az új influenzának nem magasabb a halálozási aránya, mint egy szezonális influenzának, erősítette meg az eddigi adatok alapján Bujdosó László a Pandémiás Bizottság elnöke. "A haláleseteken kívül minden fertőzött kigyógyult az új influenzából", mondta az Indexnek.

Mexikóban - hétfői adatok szerint - az ottani 3100 igazolt fertőzött közül 68-an haltak meg, ami 2 százalékos arányt jelent. Az Egyesült Államokban a 4700 eset közül 6 halálesetet jelentettek, ami alig több mint 1 ezrelék. Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy a fertőzöttek száma mindkét országban többszöröse lehet az ismert, bizonyított eseteknek, így az arányok ennél alacsonyabbak is lehetnek. Jól látható az is a két ország adatainak összevetéséből, hogy a mexikóinál jóval magasabb szinvonalú amerikai egészségügyi rendszer sokkal jobban ki tudta védeni az influenza káros hatásait.

Európában még jobb a helyzet. A felvilágosításnak köszönhetően a kontinensen nagy valószínűséggel a többség orvoshoz fordul, ha gyanús tüneteket észlel. Európában hétfői adatok szerint 16 országban összesen 263 betegséget jelentettek, mondta Bujdosó László.

Az eddigi adatok alapján az új influenza részben azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen alapbetegsége is van, vagy szövődmények alakulnak ki és egy bakteriális fertőzés legyőzi az amúgy is gyenge immunrendszert. Voltak ugyanakkor olyan halálesetek is, amikor a H1N1- es vírus közvetlenül vérző tüdőgyulladást okozott, amellyel szemben az orvostudomány jelenleg tehetetlen, mondta Bujdosó László. Ilyen súlyos vírusfertőzés egyébként ritkán a szezonális influenzánál is előfordul, mondta Bujdosó László.

Az új influenza tehát nem olyan, mint egykor a pestis- vagy himlőjárvány volt, a problémát nem a betegség súlyossága, hanem a fertőzések nagy száma okozhatja, mondta a Pandémiás Bizottság elnöke. Epidemiológusok az eddigi adatok alapján úgy vélik, az új influenza ragályosabb lehet a hagyományos influenzánál. Ez természetesen érthető, hiszen ez ellen a vírus ellen még nem alakulhatott ki természetes védettsége az embereknek.

Szakemberek vizsgálják ugyanakkor a keresztimmunitás hatását, tehát azt, hogy a korábbi influenzaoltás részben ad-e védettséget az új vírus ellen. Az Egyesült Államokban például a lakosság legalább 50 százalékát beoltották korábban influenza ellen, ez is okozhatja, hogy ott alacsonyabb a fertőzöttek száma.

A magyar járványügyi szakembereknek most elsősorban arra a helyzetre kell felkészülniük, hogy ősszel esetleg felgyorsulhat a vírus terjedése, és Magyarországon egy időben akár 1-1,5 milló ember eshet ágynak (a szezonális influenzánál 250-500 ezer ember betegszik meg) néhány napra. Ilyen munkaerőkiesés komoly gondokat okozhat a nemzetgazdaságban és óriási egészségügyi kiadásokkal járhat. Mexikó példáján is jól látszik, hogy a fertőzés miatt drasztikusan visszaesett az idegenforgalom, ami miatt leaglább 4 milliárd dolláros kieséssel számolnak.

Bujdosó László szerint nem kizárt, hogy az Egészségügyi Világszervezet később elrendeli a 6-os riasztási fokozatot (ha a vírus a világ több régiójában önálló gócokban terjed). Európában eddig 5 országban vannak adatok arra, hogy a vírus az országon belül terjedt tovább: Az Egyesült Királyságban 56, Spanyolországban 30, Belgiumban 3, Németországban 4, Olaszországban pedig eddig 1 esetben bizonyították azt, hogy egy új influenzás beteg a környezetében megfertőzött valakit. Ez még semmiképpen nem jelenti azt, hogy az új vírus folyamatos terjedéséről lehet beszélni, ami indokolná a 6-os riasztási fokozat elrendelését, közölte a Pandémiás Bizottság elnöke.

Szájbarágó az új influenzáról>>>

Rovatok