Index Vakbarát Hírportál

Bencze: Tűrhetetlen a Jobbik-Tettrekész megállapodás

2009. május 21., csütörtök 08:58 | aznap frissítve

Átléphette az alkotmányosság határát az, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) megállapodást kötött a Jobbikkal, véli Bencze József . A főkapitány emlékeztetett rá, hogy hivatásos rendőr nem vehet részt kampányban, kivéve, ha jelölt, ám ebben az esetben fel kell függesztenie állását.

"Súrolja az alkotmányosság határát, talán át is lépett ezen. Én mindenképpen azt tartanám kívánatosnak, hogy ez a megállapodás ne működhessen" - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön reggel a Magyar Televízióban a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete hétfőn kötött együttműködési megállapodás.

A főkapitány szerint az alkotmány nagyon markánsan kimondja, hogy a rendőrségnek pártpolitikai befolyástól mentesnek kell lennie. A főkapitány szerint "nem lehet eltűrni" az ilyen szerződéseket, noha a szakszervezetek és a pártok között "nem ördögtől való" az ilyen megállapodás, de nem akkor, ha a szervezet többségében hivatásos rendőröket tömörít.

Szima szélsőséges Bencze szerint

A főkapitány emlékeztetett rá, hogy hivatásos rendőr nem vehet részt kampányban, kivéve, ha jelölt, ám ebben az esetben fel kell függesztenie állását. Szima Judit a TMRSZ főtitkára, aki a negyedik a Jobbik európai parlamenti választási listáján már felfüggesztette állását a rendőrségnél.

Bencze szerint a szakminiszter által elrendelt vizsgálat nem a megállapodás részleteiről szól majd. Rendőrfőkapitányként ugyanis nem tudja a szerződést módosítani, hatályon kívül helyezni vagy a szakszervezetre befolyást gyakorolni. Az ügyészség tudja majd megmondani, hogy a szakszervezet jogosan járt-e el, tette hozzá a főkapitány.

Bencze József kiemelte: bízik benne, hogy a szakszervezet tagságának többsége nem ért egyet a szervezet főtitkárának pártpolitikai ideológiájával. Bencze József arról is beszélt, hogy főtitkárt már kétszer is nyílt levélben szólította fel a szervezet weblapján olvasható szélsőséges kijelentések miatt, amikor pedig rendőri vezetőket rágalmaztak, akkor bírósághoz fordultak.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete hétfőn kötött együttműködési megállapodást. A szerződés szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását.

Ügyészi állásfoglalása van a Tettrekésznek

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete az alapszabályának megvalósítása érdekében együttműködhet szervezetekkel, az együttműködés keretében velük megállapodást köthet, mutatta be csütörtökön Szima Judit a Tolna Megyei Főügyészség erről szóló írásos állásfoglalását, melyet még a Jobbikkal kötött együttműködési megállapodás előtt kért a szakszervezet főtitkáraként. Az ügyészség február 5-én kelt állásfoglalásában szerepel, hogy az ilyen jellegű tevékenységet sem az egyesülési jogról szóló törvény, sem más jogszabály nem tiltja.

Szima Judit a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a szakszervezet nevében korábban minden parlamenti pártnak felajánlották a szakmai együttműködés lehetőségét, ám pozitív választ egyiktől sem kaptak. Ezután döntöttek úgy, hogy a Jobbikkal, egy parlamenten kívüli párttal kötnek együttműködési megállapodást. Mint mondta, a rendpárti Jobbik elképzelései teljesen megegyeznek annak a több mint 5 ezer rendőrnek az elképzeléseivel, akiket szakszervezetük képvisel.

Rovatok