Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány lett a pártalapítvány elnöke

2009. május 25., hétfő 21:01

Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt javasolja a Táncsics Mihály Alapítvány elnökének az MSZP-frakció. A képviselőcsoport hétfői ülésén a frakciótagok nagy többsége nyílt szavazáson döntött úgy, hogy Gyurcsányt delegálja a pártalapítvány kuratóriumának elnöki posztjára, a korábbi elnök, Lamperth Mónika helyett.

Az Index információi szerint a 180 fős frakcióból mintegy száz fő volt jelen a hétfői ülésen. A döntés után a frakcióvezető terjeszti majd be a bíróságra az új elnök személyét, és ha minden jól megy, a bíróság 1-2 hónapon belül beiktatja a változást.

A Táncsics Alapítvány a szocialisták legjelentősebb háttérszervezete, évente mintegy félmilliárd forintból gazdálkodik. Gyurcsány pártelnöki lemondása után kérte egyfajta vigaszdíjként a posztot, ahol baloldali ideológusként szeretne működni.

A volt kormányfő még reménybeli elnökként korábban kezdeményezte, hogy a kuratóriumból hívják vissza a pártpolitikusokat, és a testületet tekintélyes, de nem pártpolitikus baloldali értelmiségiekkel töltsék fel. Az ötletet levették a napirendről.

A jelenlegi konstrukcióban az MSZP a frakciónak, a pártnak, és az alapítványnak járó támogatásokból mintegy 2,5 milliárd forint fölött rendelkezhet évente, ám egy választási vereség után, egy 70-90 fős frakcióval számolva ez a summa 1,2-1,5 milliárdra apadhat. Az alapítványnál összpontosul majd a finanszírozásra fordítható pénzek egyharmada.

Rovatok