Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn lerövidítik a gyest

2009. május 25., hétfő 00:51 | aznap frissítve

A Bajnai-csomag újabb fontos fejezetét, a családtámogatási rendszer átalakítását is elfogadhatja hétfői ülésén a parlament, ahol megkezdődik a Btk-módosítás vitája is. Új parlamenti tisztviselőket is választanak a frakciójuk megszűnése miatt távozó MDF-esek helyére, és a létező legötpártibb szellemben megmentik a magyar tanyavilágot.

A parlament hétfői ülésének legfőbb témája a családtámogatási rendszerek, elsősorban a gyed átalakítása lesz. A kormány javaslatának lényege, hogy a gyed feltételeként az eddigi 180 nappal szemben 365 nap biztosítási viszonyt (biztosítási időnek minősül a munkaviszony, a hallgatói jogviszony, az az időszak, amíg álláskeresési járadék, segély illette meg a személyt, az az időszak, amikor tgyást, illetve gyedet kapott az illető) követelnek majd meg. A gyed a mai szabály szerint a gyermek két éves koráig jár. Ez úgy változik, hogy - leszámítva az ikergyermekek, valamint a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek után folyósított gyed időtartamát - legfeljebb továbbra is a gyermek két éves koráig jár, ám van még egy korlát, éspedig a szülést megelőző biztosítási idő hossza. Tehát aki a szülést megelőzően másfél évig volt biztosított, az a tgyás lejártát követően másfél évig kapja a gyedet. (Így praktikusan körülbelül a gyermek másfél éves koráig kapja az anya a gyedet.) Aki három évig volt biztosított, az továbbra is a gyermek két éves koráig kapja a gyedet.

A javaslat célja az aktivitási ráta növelése. A kormány indoklása szerint Magyarországon európai szinten is kirívóan alacsony a foglalkoztatási ráta, az aktív korú lakossáknak csupán 57 százaléka dolgozik. Különösen alacsony az alacsony végzettségűek, a gyermeküket nevelő nők és az ötven éven felüliek aktivitási rátája, a gyermekek után járó támogatások időtartamának csökkentésével ezt is orvosolni kívánják. Igaz, azon lehet vitatkozni, hogy válság idején, amikor amúgy is nő a munkanélküliség, van-e értelme fokozni az aktivitást. A kormány érvei szerint a válság egyszer majd véget ér, és akkor a mostani átalakítás után előnyösebb lesz a helyzet.

Persze a csomag nem csak a gyes lerövidítéséből áll, tovább folytatják a szülésből visszatérő anyák foglalkoztatását kedvezményekkel támogató Start Plusz programot, valamint 12 milliárd forintot fordítanak bölcsőde- és óvodafejlesztésekre. Ennek keretében rugalmasabb szabályokat alakítanának ki - a fél éves gyermekek befogadására is alkalmassá tett, ezért igen költséges bölcsődék mellett úgynevezett családi napközik létrehozását ösztönöznék.

A kormányprogram jelentősebb elemei közül hétfőn kezdődik a Btk-módosítási javaslat parlamenti vitája is - itt a Fidesz "három csapás" (a félrefordított amerikai 3 strikes valójában három hibát jelent) javaslata csap majd össze a kormány szintén szigorító, de a bíráknak nagyobb ítélkezési szabadságot adó javaslatával. A fideszes javaslat lényege, hogy az erőszakos bűncselekmények visszaeső elkövetőit harmadszorra drákói szigorral büntessék - a törvényt elsőként alkalmazó Kaliforniában automatikus életfogytiglani jár a harmadik erőszakos bűncselekmény után.

Zárószavazásra kerül a tanyák és tanyás térségek megőrzéséről szóló törvényjavaslat is, ami annyira ötpárti, hogy 16 fideszes, 12 szocialista, egy KDNP-s, egy SZDSZ-es és egy függetlenné lett MDF-es jegyzi. Módosító indítványt nyújtott be az adózás rendjéről szóló törvényhez két erős önkormányzati lobbista, a fideszes Kósa Lajos és a szocialista Botka László.

Emellett pedig jegyzőket és bizottsági tagokat is választanak a képviselők az MDF frakciójának megszűnésével megürült posztokra.

Rovatok