Index Vakbarát Hírportál

Se rendbontás, se érdeklődés az ötvenhatos megemlékezéseken

2009. június 16., kedd 13:37 | aznap frissítve

Kordonok és rendőrsorfalak közt emlékeztek meg a közjogi méltóságok, a politikusok, a meghívottak és az ötvenhatos szervezetek tagjai Nagy Imréről és mártírtársairól, valamint 20 évvel ezelőtti újratemetésükről. Az ünnepi megemlékezéseken kevesen vettek részt.

Nagy Imre néhai miniszterelnök a Vértanúk terén lévő szobrának megkoszorúzásával kezdődtek el Budapesten a megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira kedden, Nagy Imre és társai újratemetésének 20. évfordulóján. Az egykori miniszterelnök szobránál elsőként Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Szili Katalin házelnök és Pálffy Ilona, az Alkotmánybíróság főtitkára helyezte el a közjogi méltóságok közös koszorúját.

nagyimereml04

Őket Nagy Imre családjának és barátainak képviselői, a politikusról elnevezett alapítvány és társaság, valamint az 56-os szervezetek követték. Végül a többi vendég, a kormány több tagja, valamint a szocialista és szabad demokrata politikusok helyezték el a megemlékezés virágait.

nagyimereml08

A megemlékezés idejére a Vértanúk terét minden irányból kordonokkal és kötelekkel zárták le. A koszorúzás helyszínére a meghívottakon és az média munkatársain kívül mást nem engedtek be. Néhány érdeklődő a Nádor utcában, a kordonon kívülről figyelte az eseményeket. Rendbontás, bekiabálás, fütyülés nem volt.

nagyimereml15

Tíz órakor a Hősök terén, az Ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásával folytatódtak a budapesti megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól kedden, Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai újratemetésének 20. évfordulóján.

A rendőrség által körbezárt Hősök terére megint csak a meghívottak és a sajtó előzetesen regisztrált munkatársai mehettek be a koszorúzás idejére.

nagyimereml11

A történelmi zászlók bevonulása után az emlékműnél elhelyezték koszorújukat a közjogi méltóságok, Nagy Imre családja és barátai, a róla elnevezett alapítvány és társaság, valamint az 56-os szervezetek képviselői. A hivatalos megemlékezés végeztével, azaz a politikusok és a meghívottak távozása után megnyitották a csekély számú érdeklődő előtt is az emlékhelyet. Rendbontás a Hősok terén sem volt.

nagyimereml20

A Műcsarnok épületénél Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársainak újratemetését idéző ünnepi térinstallációt alakítottak ki keddre. A Műcsarnok lépcsőjén a húsz évvel ezelőtti hat koporsó helyén most fűszőnyeg, közepén egy virágokkal borított dombbal emlékeztet a mártírokra és az 1989. június 16-án történtekre.

Az épületet a 20. évfordulón nem a gyász fekete színe borítja, hanem a piros-fehér-zöld szín dominál. A Műcsarnok északi homlokzatát és bejáratát fehér vászonnal vonták be, oszlopait pedig nemzeti színű, virágkompozíciót ábrázoló lepellel tekerték körbe.

nagyimereml23

A téren szabadtéri kiállítás is látható húsz évvel ezelőtti fotókból. Ezeken elsősorban az újratemetés képei jelennek meg, de felelevenítik a magyar-osztrák határnyitás pillanatait és a harmadik Magyar Köztársaság ünnepélyes, Kossuth téri kikiáltását is. A nap folyamán egészen éjfélig várják az érdeklődőket az emlékhelynél.

nagyimereml18

Nagy Imre miniszterelnök és vádlott-társai, Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere és Gimes Miklós újságíró halálos ítéletét 1958. június 16-án hajtották végre. A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg. Az 1989. június 16-i újratemetés a rendszerváltás jelképes eseménye lett.

Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, egykori 56-os államminisztert, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet, Nagy Imre egykori titkárságvezetőjét 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.

Rovatok