Index Vakbarát Hírportál

Mesterházy, Botka, Bajnai

2009. június 25., csütörtök 10:13

Lezárult az Index szavazása arról, hogy ki legyen az MSZP erős embere. Az adatok szerint a régiekből kiszerettek a szavazók, inkább a fiatalokat favorizálják, de közülük se mindenkit. Az erős ember címért Szekeres Imre, Hagyó Miklós, Bajnai Gordon, Szili Katalin, Ficsor Ádám, Botka László, Molnár Csaba és Mesterházy Attila szállt ringbe az Indexen.

A csúcsról a mélybe

Az MSZP-elnökhelyettese, honvédelmi miniszter, a párt ügyvezetője – ez Szekeres Imre. A hivatalos címhalmozás azonban a jelek szerint olvasóinknak nem imponált, a lassanként nyolc éve a párt- és kormányzat hatalom csúcsain mászkáló Szekeres Imrét a népszerűségi lista legaljára rakták. (A szavazásnál egy 10-es skálán kellett osztályozni, mennyire tartja az olvasó szerethetőnek az adott személyt.) Szekeres nyolcból a nyolcadik lett, kedveltségi indexe 2,62.

A szeretetlen titokember

A jelek szerint azonban nem életkor alapján osztályoztak az olvasók: a hetedik helyre a huszonkilenc éves Ficsor Ádám futott be. Eredménye 2,72 lett. Pedig a posztokban kifejezhető siker őt sem kerülte el, volt az agrártárca államtitkára, és volt Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke is. Igaz, jelenlegi pozíciója kevésbé szerethető: tárca nélküli miniszter, ő felügyeli az átlagpolgár számára misztikus és félelmetes polgári titkosszolgálatokat. És mentségére szóljon, hogy korábbi és mostani feladataiból kifolyólag ritkán lépett a nyilvánosság elé.

A gázválság arca

Persze korántsem biztos, hogy a médiajelenlét hiánya vetetette vissza Ficsort, a vele politikai kötelékben repülő Molnár Csaba is csak a hatodik helyre tudta felküzdeni magát. Pedig a 3,28-as eredményt produkáló MEH-miniszter úton-útfélen feltűnik a sajtóban. Igaz, országos ismertségét még infrastrukturális miniszter korában szerezte, ő volt a gázválság és a gázáremelés arca. Nem csoda, hogy nem mosolyog mindenki, amikor feltűnik a képernyőn.

Az ököl

Budapest erős emberét az ötödik helyre rangsorolták az olvasók, Hagyó Miklós 3,09-es szintet ért el. A jelenleg zajló fiatalok kontra régiek tusának emblematikus figurája ő, fegyvertársai közül többen úgy jellemezték, ő az ököl a váltást sürgető csapatban. Hogy mennyire tud nagyot ütni, Budapesttel együtt, az a július 4-i kongresszuson derül ki.

A népi balos internetezők favoritja

A három említett fiatalt az MSZP egyik régi motorosa, Szili Katalin előzte meg. A pártpolitikát (legalábbis a nyilvánosság előtt) magától távoltartó házelnök a 3,39-es szintre húzódzkodott fel. Szimpatizánsi körét valószínűleg a Gyurcsány-ellenes kritikáival egyetértők, illetve az intereneteléréssel rendelkező népi balosok közül toborozta. És sokak szemében az teheti közepesen szerethetővé, hogy szemben a régi pártfunkcionáriusokkal, őt nem koptatta el a tulajdonképpen Gyurcsány lemondása óta tartó vezetési válság.

Az új nagyember

Szili után nekilódulnak azok a fiatalok, akik azt követelik, hogy az elnökség kérjen bizalmi szavazást maga ellen a kongresszuson. A harmadik helyet Mesterházy Attila foglalta, 4,23-as eredménnyel. A szocialista képviselőcsoportot két hónapja irányító Mesterházy a jelek szerint belenőtt a frakcióvezetésbe, és ez a médián is átjön. Például Baka András főbíró megválasztása után Répássy Róbertet a saját sajtótájékoztatóján szorította sarokba. Mesterházy, aki az MSZP alelnöke is, sokáig a pártbéke elkötelezett hívének tűnt, majd hirtelen a bizalmi szavazást követelő fiatalok mellett tűnt fel. Ráadásul rá nem lehet rásütni, hogy igazából a régi gárda fiatal tagja: alelnökségét és frakcióvezetőségét is az idén szerezte.

A párt nélküli kakukktojás

A felemelkedő fiatalok sorát egyetlen, nem pártvonalon feljövő figura szakítja meg: Bajnai Gordon. A miniszterelnök bizonyult a második legnépszerűbbnek, 4,45-ös eredménnyel. Bár deklaráltan nincs dolga az MSZP-vel, időnként kitör belőle a menedzser, és pártépítési tanácsokat osztogat. Emiatt lehet szimpatikus az MSZP-s bázisnak, amelyik csak azt látja, hogy saját vezérkara nem az építkezésben, inkább a torzsalkodásban jeleskedik. Az átlagpolgár talán azért klikkel, mert a kormány hosszú idő óta először produkált gyors és kézzelfogható eredményeket. A szavazók pechjére azonban Bajnai nem ambicionálja, hogy a szocialisták erős embere legyen, legalábbis egyelőre.

Szegedi emberük

A szavazás nyertese Botka László lett, 4,98 ponttal utasított maga mögé mindenkit. Az érte lelkesedők sajnálatára azonban nagyon úgy tűnik, hogy Szeged polgármestere nem akar pozíciót szerezni a jelenlegi csatározásokban, beéri a megmondó ember szerepével. Mozgásában van ráció, az MSZP országos arcaként sokkal nagyobb eséllyel bukná el városát, míg háttérszocialistaként van rá halovány remény, hogy megtarthatja.

Rovatok