Index Vakbarát Hírportál

Az egyenruha nem ok az oszlatásra

2009. július 10., péntek 14:56 | aznap frissítve

Határozott és jogszerű rendőri fellépést ígér az országos rendőrfőkapitány a szombati politikai demonstrációkra, de hangsúlyozta, a békés gyülekezéshez való jogot is garantálják. Bencze József elmondta: a gárdistákat nem a formaruha miatt állították elő múlt szombaton az Erzsébet térről, hanem azért, mert tiltott rendezvényen vettek részt, és ellenszegültek a rendőröknek.

"A rendőrség rendkívül határozottan fog fellépni minden egyes jogsértés esetén, de maximálisan garantálja a békés gyülekezéshez való jogot" - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány a szombatra bejelentett politikai demonstrációk kapcsán.

Ha jogsértést tapasztalnak, akkor a parancsnokok pontosan tudni fogják, hogy mit kell tenniük. "Ők a helyszínen el tudják dönteni, hogy egy adott magatartás megalapozza-e az előállítást vagy kényszerítő eszköz alkalmazását. Ezt központilag nagyon nehéz vezényelni" - tette hozzá a főkapitány.

A szombati rendezvény biztosításparancsnoka Bozsó Zoltán, Budapest rendőrfőkapitányának rendészeti helyettese lesz, aki az összes rendőr mozgatásáért felel majd.

A formaruha kapcsán Bencze József azt mondta, hogy Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartania, így a jogerős bírósági ítéleteket is tudomásul kell venni, és tiszteletben kell tartani. A főkapitány kifejtette, hogy amennyiben "a formaruha egyéb kellékekkel, egyéb tényállási elemekkel" alkalmas arra, hogy másokat megbotránkoztasson, riadalmat keltsen, akkor a rendőröknek intézkedniük kell.

Békétlenség esetén közbelépnek

A főkapitány a múlt szombati Erzsébet téri demonstráció kapcsán cáfolta azokat a híreket, hogy a gárdistákat a formaruha használatáért állították volna elő. Ezt azzal is alátámasztotta, hogy a feljelentések a rendőri intézkedésekkel való ellenszegülések miatt születtek. Véleménye szerint a rendőrök jogszerűen és szakszerűen, a fokozatosság elvét betartva, kíméletesen jártak el. Az Erzsébet téri gyülekezés elvesztette békés jellegét, többen a rendőrökre támadtak. Ha pedig békétlenné válik a demonstráció, a rendőrség közbelép - tette hozzá.

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló jogerős ítélet indoklásában szerepel, hogy a Gárda megsértette mások jogait. A bírónő ugyanakkor kiemelte, hogy önmagában a Gárda egyenruhája, vonulása, a szónoklatok tartalma nem lenne feltétlenül jogsértő, de ezek együttes hatása már másként értékelendő.

Éjféltől fokozott ellenőrzés

A szombatra bejelentett politikai demonstrációk miatt éjféltől fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya.

A BRFK tájékoztatása szerint a fokozott ellenőrzés célja a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása. A rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja.

Bajnai kitüntetett nyolc rendőrt

Elismerő okleveleket adott át a miniszterelnök nyolc rendőrnek, akik a július 4-i Erzsébet téri demonstráción teljesítettek szolgálatot.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint az okleveleket "az engedély nélküli demonstráció kezelésében, az alkalmanként erőszakossá váló tömeg elleni szakszerű intézkedésben, a rend fenntartásában" teljesített szolgálatukért kapták a rendőrök.

Bajnai Gordon azt mondta: az állampolgárok joggal várják az államtól Magyarország minden részén, a legkisebb településen, vagy éppen egy nagyvárosban, hogy szavatolja a biztonságot, tegyen meg mindent a rend védelméért.

Visszavonták Házi István intézkedését

Félreértésre adhatott okot, ezért Bencze József visszavonta az ORFK bűnügyi főigazgatójának a Magyar Gárdával kapcsolatban kiadott intézkedését.

A főkapitány elmondta: a bűnügyi főigazgató, Házi István az ő távollétében adta ki ezt az intézkedést.

Mint mondta, ebben a múlt csütörtöki - a Magyar Gárda Egyesületet jogerősen feloszlató - bírósági ítélet után kiadott intézkedésben részben a bírósági ítéletről szóló tájékoztatás, részben "segítő jellegű értelmezés" volt arról, hogy "a rendőrség mit tehet, mit nem tehet, milyen jogalapja van különböző intézkedésekre".

Bencze a visszavonást azzal indokolta, hogy az félreértelmezhető volt, mivel "polgári bírósági véleményeket hozott be a rendszerbe".

Arra a kérdésre, hogy pontosan mi volt az, ami félreérthető volt, mindössze annyit mondott: a gárda felszámolásával kapcsolatos bírói ítéleteket rögzítették a tájékoztatóban, de "olyan összefüggésben, ami félreértésre adhatott okot".

Rovatok