Index Vakbarát Hírportál

Tolonganak az MSZP-sek az uniós biztosságért

2009. július 10., péntek 08:03 | aznap frissítve

Veres János, Gyurcsány Ferenc, Herczog Edit, Szili Katalin – többek közt róluk terjed a pártban, hogy indulnának az uniós biztosi posztért. Verest vélhetően támogatná a frakció, Herczog egy neutronprogram miatt lehetne sikeres, Gyurcsány és Szili egyelőre cáfolják ambíciójukat. A jelölésben illetékes kormány nem szólalt meg érdemben az ügyben.

Megindult a versenyfutás a Magyarországnak járó uniós biztosi helyért. Az EU kormányának is becézett bizottságba minden tagállam jelölhet egy-egy biztost. A jelenlegi magyar biztos, az adóügyekért felelős Kovács László mandátuma ősszel lejár.

A posztra a jelek szerint már legalább hárman-négyen jelentekeztek, és két-három másik emberről találgatják a pártban, hogy be akar-e szállni az európai közösség kormányába.

A már jelentkezők közé forrásaink Kovács László jelenlegi adóügyi biztost, Herczog Edit EP-képviselőt, Fazakas Szabolcsot, az EP volt questorát és Veres János volt pénzügyminisztert sorolják. Különböző feltételezések említik Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök-pártelnökőt, Medgyessy Péter egykori kormányfőt, illetve a házelnökségről szeptemberben leköszönő Szili Katalint is.

A fenti nevekről egyelőre csak különböző meggondolások alapján valószínűsíthető, hogy mekkora eséllyel pályáznak a biztosi posztra, ugyanis a kormány még nem foglalt állást az ügyben. Az azonban erősen árnyalja a képet, hogy kit támogatnak a szocialisták. Kovács László már nyilatkozta, hogy szívesen maradna, de ez most nem számít sokat a pártban. Veres János mögé, vélekednek forrásaink, viszont valószínűleg fel lehetne sorakoztatni a frakciót.

Veresnek jár valami

Egyrészt sokan úgy érzik, hogy a konvergenciaprogramot kidolgozó Veresnek kizárólag azért kellett távoznia a kormányból, mert Bajnai Gordon nem tarthatta meg a Gyurcsány-kormány pénzpolitikájának meghatározó alakját. Azaz, a képviselőcsoport szerint Veresnek jár valami érdemi kárpótlás. Másrészt információnk szerint Veres meglehetősen jó kapcsolatot ápol Joaquín Almunia pénzügyi biztossal, így állítólag joggal számíthat egy erős uniós lobbira is, ha elindul a biztosi posztért. (Ugyanakkor ahogy az összes biztos megbízatása, így Almuniáé is lejár az ősszel. Továbbá a biztost a kormány jelöli és az EP hagyja jóvá, így formálisan a mostani biztosoknak nincs érdemi beleszólásuk a következő testület tagjainak kiválasztásába.)

Az más kérdés, hogy ugyan a bizottságból meglehetősen nehéz visszahívni valakit, de a szocialisták szerint Veres esetében a következő jobboldali kormány valószínűleg megpróbálná.

Veres maga erősítette meg a Nap-keltében, hogy érdekli a poszt. Szollár Domokos kormányszóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta: a Bajnai-kormány alapvetően feladatokat határoz meg, és ehhez keres embert. Hozzátette, ez így lesz ebben az esetben is. "Minden ezzel kapcsolatos hír önérdek érvényesítése vagy találgatás" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Herszog szekere

A MSZP-ben Szekeres Imre emberének elkönyvelt, a szocialista lista második helyéről idén is az EP-be jutó Herczog Edit esélyeit sem tartják alapvetően rossznak, többen úgy gondolják, hogy a honvédelmi miniszter szép támogatottságot tudna kovácsolni Herczog mögé a frakcióban. Mindenesetre pozícióit erősítendő az ipari területen szakértősködő Herczog erőteljesen lobbizott azért, hogy Magyarországra kerüljön az Európai Neutronkutató Központ. A jelek szerint azonban az 1,2 milliárd eurós beruházás nem Debrecenben, hanem a svédországi Lund városában lesz.

Az EP-lista összeállításakor a hatodik helyre sorolt Fazakas Szabolcs mögött szép erő sorakozott fel, több nagy szocialista megye őt támogatta. Ám ezek a megyék, köztük Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol Veres az elnök, vélhetően most inkább Verest támogatnák.

Mennének, nem mennének

Most is pörögnek olyan nevek, akiket mindig előhoznak, például Gyurcsány Ferencé. Róla egyébként még a tavalyi, a vizitdíjról szóló népszavazás után kezdték el terjeszteni, hogy az EU-ban folytatná a karrierjét. Több forrásunk szerint azonban Gyurcsány inkább itthon maradna, például most vette át az évi négyszázötvenmillió forintból gazdálkodó Táncsics-alapítványt, ami egy bukott választás után a párt legjelentősebb kifizetőhelye marad. Ráadásul az ő esetében nem kétséges, hogy a Fidesz-kormány mindent megmozgatna, hogy hazahozza az EU-ból.

A házelnökségnek búcsút intő Szili Katalinról is pletykálják, hogy biztosként dolgozna tovább, erre azonban információink szerint egyrészt a kormány nem bólintana rá, másrészt Szilinek sincsenek ilyen jellegű ambíciói. Újra és újra felbukkan Medgyessy Péter neve, bár a volt miniszterelnök egyelőre egy szót sem szól az ügyben.

Rovatok