Index Vakbarát Hírportál

Szakértők vizsgálják a fóti kazettákat

2009. július 17., péntek 13:56 | aznap frissítve

A rendőrség szakértői vizsgálatra küldte a fóti önkormányzatnál kirobbant korrupciógyanús ügyben lefoglalt hangkazettákat - mondta az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József országos rendőrfőkapitány közölte: a kazetták szakértői vizsgálata során ki kell derülnie, hogy nem vágták-e meg a felvételt, illetve nem manipulálták-e a kazettákat, és tényleg azok beszélnek-e bizonyos csúszópénzek megszerzéséről, akiknek a neve az ügy kapcsán felmerült.

A nyomozók nagy erőkkel dolgoznak a korrupciós ügyek feltárásán, ám mivel a kenőpénzekről folyó alkuk titkosan, nem tanúk jelenlétében zajlanak, számos eset soha nem kerül napvilágra. A felderítést nehezíti, hogy a korrupcióról tudó nem hivatalos személyek is csak nagyon ritkán tesznek bejelentést annak ellenére, hogy ez esetben büntetlenséget élveznének.

Bencze József hozzátette: a Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI) belül létrehoztak egy korrupcióellenes nyomozócsoportot a nagyobb horderejű, illetve kiterjedtebb ügyek vizsgálatára, ám a korrupció elleni küzdelem nemcsak a rendőrség feladata. A felderítésben az egyes cégek, szervezeti egységek belső ellenőrzésére, illetve az Állami Számvevőszékre vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalra is számítanak.

30 millió plusz pótmunkázással

Fóton július 6-án jelentette be a helyi önkormányzat alpolgármestere, hogy a postaládájába ismeretlenek által bedobott hangkazetta tanúsága szerint egy útépítési pályázat kapcsán sokmilliós korrupciós ügy van kibontakozóban. A több tucat fóti út aszfaltozására kiírt tenderen győztes (igen alacsony ajánlatot tevő) cég vezetője, a felügyelőbizottság fideszes elnöke és egy jogász - mindhárman pápaiak - a hangfelvételen arról beszélgetnek, hogyan lehetne "pótmunkázás" módszerével körülbelül 30 milliós pluszpénzre szert tenni, s annak egy részét maguk között szétosztani. A felvételen az is hallható, hogy ezt a gyakorlatot több városban is kipróbálták már, és "baj" esetén "Kövér Lacihoz" lehet fordulni.

A fótiak az ügyészséghez fordultak annak kiderítése érdekében: bizonyíthatóan vesztegetési kísérletről van-e szó. A kazettaügyből országos botrány kerekedett, melynek "mellékszálaként" állítólag további, titkos kazetta is előkerült.

Rendszeresek a fenyegetések

Az önkormányzat háza táján más botrányos ügyek is zajlanak, így például testületi üléseken rendszeresen előfordul fenyegetés, tettlegesség. A város fideszes polgármestere, Mádly Zsolt ellen sorozatos törvénysértésekre hivatkozva fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a képviselő-testület tíz tagja, és összeállították már azt az iratanyagot is, melyet az illetékes bírósághoz fognak eljuttatni, kérve a polgármester tisztségéből való eltávolítását. Mádly korábban a jegyző ellen indított fegyelmi eljárást, ez ellen az érintett a bíróságnál tett panaszt.

A képviselő-testület tagjainak többsége a legutóbbi ülésén fegyelmi bizottságot állított fel és döntött arról is, hogy a vizsgálat idejére kitiltják a polgármestert az épületből.

A Fidesz szerint provokációról van szó

Sajnálatos, hogy a Fidesz neve felmerült az úgynevezett fóti kazettaügyben, amely nagy valószínűséggel egy előre előkészített forgatókönyv alapján zajló provokáció – közölte Cselőtei Erzsébet, a Fidesz fóti elnöke.

Szerinte a párt érintetlenségét bizonyítja, hogy épp a fóti Fidesz-szervezet tett feljelentést a kazettaügyben, mert nem szeretnék, ha a korrupció elburjánzana a városban. A helyi pártszervezet kíváncsi lenne arra, hogy vajon ki és kinek a megbízásából készítette a titkos hangfelvételt.

Rovatok