Index Vakbarát Hírportál

Szili Katalin 2017-ig kap autót és sofőrt

2009. augusztus 28., péntek 15:23 | aznap frissítve

A házelnöki posztról távozó Szili Katalin 2017-ig használhat autót és sofőrt évi 30 ezer kilométerig, és 2013-ig kétfős titkársága is lesz, amelynek fenntartása havi 800 ezer-1 millió forintba kerül. A házelnöknek, mint közjogi méltóságnak törvény szerint járnak ezek a juttatások. Ezeket a kedvezményeket a tavasszal távozó Gyurcsány Ferenc is élvezheti, neki 2013 novemberéig jár a sofőr és az autó, 2011 júliusig pedig a titkárság. Egy autó és sofőr fenntartása évente 4,5-5,5 millió forintba kerül.

A legfőbb közjogi méltóságokat, az államfőt, a kormányfőt, a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság és az Országgyűlés elnökét távozása után is megilletik bizonyos juttatások és kedvezmények. Bár a szeptemberben a házelnöki posztról távozó Szili Katalinnak ki kell költöznie az impozáns Művész utcai rezidenciáról, háromhavi tiszteletdíjra, azaz 4,5 millió forintra lesz jogosult. A korábban kiadott közlemény arra utal, hogy Szili Katalin jobban is járhatott volna. Ha kivárta volna a ciklus végét, és megbízatása az országgyűlés feloszlatásával ért volna véget, akkor hathavi, tehát több mint bruttó 9 milliós tiszteletdíjjal léphetett volna le.

Szili Katalin emellett 2017 januárig, tehát több mint hét évig használhat autót és sofőrt évi 30 ezer kilométer erejéig. A törvény szerint a közjogi méltóság távozása után addig kap autót, ameddig hivatalban volt, Szilinél ez hosszú idő: 2002. május 15. óta, tehát 7 éven és négy hónapon át töltötte be a posztot.

A távozó házelnöknek 2013 májusáig még fenntartanak egy kétfős titkárságot is a parlamentben. A közjogi méltóságokról szóló törvény szerint a házelnöknek távozása után annak az időtartamnak a felére jár a titkárság, ameddig e tisztségét betöltötte. A titkárságon egy felsőfokú és egy középfokú végzettséggel rendelkező munkatárs ül majd több mint három évig. Információink szerint az ő havi bérköltségük 800 ezer-1 milló forint lesz.

Az ország első emberei

"Ha a gondolkodásunk ott reked meg, hogy a minimálbérhez mérjük azt, amit itt az ország első embere vagy első emberei kapnak, akkor ez nyilván sok. Ha azonban ahhoz mérjük, ahogyan ezeket a tisztségeket meg kell jeleníteni, amit ez a tisztség jelent az egész ország, az egész nemzet számára, akkor finoman fogalmazva is legfeljebb megközelíti az alsó határt. Ugyanis az is szilárd meggyőződésem, hogy egy nemzet nem engedheti meg magának, hogy azok, akik reprezentálják, olyan módon tegyék ezt, amely bármiféle anyagi természetű gondot akár csak megjeleníthet" - ezt Turi-Kovács Béla kisgazda képviselő mondta az országgyűlésben 2000. május 5-én, amikor törvényben készültek szabályozni a közjogi méltóságok juttatásait.

Az átalános vitában Mécs Imre SZDSZ-es képviselő röviden azt is megmagyarázta, miért járnak ilyen juttatások azoknak, akik távoztak hivatalukból: "a közjogi méltóságok, amikor nyugalomba vonulnak, illetve megbízatásuk megszűnik, akkor nemcsak magánemberként élnek, hanem igen fontos társadalmi szerepet töltenek be, és ennek a társadalmi szerepnek az ellátásához szükséges minimális eszközöket és minimális hátteret biztosítani szükséges."

Mécs Imre egy példát is mondott, ahol a törvényjavaslatban "szűkkeblűséget" érzett, az ugyanis csak annyi ideig ad évi 30 ezer kilométeres gépkocsihasználatot a távozó méltóságnak, amíg hivatalban volt. "Göncz Árpád köztársasági elnök úr tíz évig nem vezetett gépkocsit. Utána egy ideig kap gépkocsihasználatot, aztán pedig saját magának kellene vezetnie az autóját. Ezek apró problémák. Általában idősebb emberek kerülnek köztársasági elnöki funkcióba, s nem nagyon lehet megérteni, hogy miért ne lehetett volna a teljes élettartamra biztosítani egy évi 20 vagy 30 ezer kilométeres keretet" - mondta akkor Mécs Imre.

Tiszteletdíj és lakás a volt államfőknek

A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 2000. évi XXXIX-es törvény egységesítette a közjogi méltóságok juttatásait. Az öt méltóság fizetése azonos, a legszélesebb juttatásokat azonban a köztársasági elnök kapja távozása utáni időszakra.

A már nem aktív államfőknek, így Göncz Árpádnak és Mádl Ferencnek élete végéig jár a mindenkori köztársasági elnök havi tiszteletdíja, ami jelenleg 1,5 millió forint. A volt államfők egy legalább háromszobás lakás használati jogát is megkapják, amely a volt köztársasági elnökök halála esetén az özvegyét is megilleti.

Göncz Árpád egy a Belügyminisztérium kezelésében lévő Vérhalom tér 7. szám alatti épületben kapott lakást, amelyet előzőleg 129 millió forintért újítottak fel. Mádl Ferencnek egy II. kerületi, 160 négyzetméteres, második emeleti társasházi lakást vásároltak nettó 126 millió forintért. A köztársasági elnök halála esetén özvegyét vagy örökösét egy összegben a köztársasági elnök hathavi tiszteletdíjának megfelelő juttatás is megilleti. Ugyanez vonatkozik az egykori kormányfő, főbíró, alkotmánybíró és házelnök özvegyére vagy örökösére is.

A volt köztársasági elnök titkárságát először Göncz Árpád mandátumának lejárta után hozták létre 2000-ben a Miniszterelnöki Hivatalban. Egy számvevőszéki jelentés szerint a volt köztársasági elnök titkárságán a személyi jellegű kifizetésekre 2000. augusztustól év végéig 4,5 millió forintot fordítottak. A 2001-es költségvetés a volt köztársasági elnök titkárságán a működési kiadásokra 43 millió forintot különített el.

A két volt államfőnek ma már nincs titkársága. Göncz Árpádnak és Mádl Ferencnek 2010-ig jár autó évi 30 ezer kilométerig, miután a 2000-ben mandátumát kitöltő Göncz tíz évig, a 2005-ben lelépő Mádl pedig öt véig volt államfő.

Autó és sofőr a korábbi közjogi méltóságoknak

A 2000 előtt hivatalukból távozó kormányfőknek és házelnököknek a korábbi szabályok szerint még életük végéig jár autó és sofőr. Ezek alapján kap autót Antall József egykori miniszterelnök özvegye, Horn Gyula volt kormányfő, valamint Szabad György és Gál Zoltán korábbi házelnök.

Az autókat és a gépkocsivezetőket a volt közjogi méltóságoknak a Köztársasági Őrezred adja. Mint Gálik Viktória szóvivő az Index kérdésére elmondta: a pénzt nem egyes feladatokra kapják, hanem a költségvetésükből gazdálkodják ki, így nehéz megmondani, mennyibe kerül egy közjogi méltóság autójának fenntartása. Azzal lehet számolni, hogy a régi Audi A6-osok fenntartása (casco, kötelező, javítások, üzemanyag) körülbelül évi 2 millió forintba, míg az újabb Volkswagen Passatoké évi 1 millió forintba kerül. A volt közjogi méltóságok gépkocsivezetői egyes biztonsági feladatokat is ellátnak, hiszen ők a személyvédelmi főosztály munkatársai. Az ő éves fizetésük bruttó 3,2-3,5 milló forint. Ez alapján tehát egy közjogi méltóság autójának költsége évente körülbelül 4,5-5,5 millió forint.

Gyurcsány Ferenc 2013-ig autózhat

A többi közjogi méltóság esetében a törvény elve az, hogy a különleges juttatások fő szabályként a hivatali időben járnak, utána ezek már szűkösebbek. A 2009 áprilisában távozó Gyurcsány Ferenc 4 év 7 hónap kormányfősködés után végkielégítésként hathavi illetményt, 9 044 400 forintot kapott, amelyet jótékony célra ajánlott fel. Csak megjegyezzük, a törvény szerint a hathavi végkielégítés akkor is jár, ha - ahogy Gyurcsány esetében - "az Országgyűlés a miniszterelnöktől a bizalmat megvonta és új miniszterelnököt választott." (Ha a kormányfő lemond, akkor csak háromhavi összeg a végkielégítés).

Gyurcsány Ferencnek, négy év hét hónapos kormányfői ténykedése után 2013 novemberéig jár a sofőr és az autó és 2011 júliusig a kétfős titkárság. A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint Gyurcsány titkárságának éves bérköltsége 15 millió forint.

A Legfelsőbb Bíróság élén 2008. június 25-én telt le Lomnici Zoltán mandátuma. Az ő helyzete sajátos, miután hivatala leteltével bíróként tovább dolgozik a Legfelsőbb Bíróságon, és így a törvény szerint több kedvezmény rá nem vonatkozik. Mint Lomnici Zoltán az Index kérdésére elmondta, távozása után hat hónapon keresztül a bírói fizetését egészítették ki a Legfelsőbb Bíróság elnökeként kapott összegre, de titkárság nem jár neki. Autót és sofőrt 2010 júniusáig azért kap, mert mostani, bírói munkája mellett nem jogosult szolgálati autóra.

Bihari Mihály 2005 novembere és 2008 júliusa között volt az Alkotmánybíróság elnöke. Ezt a posztot 2 év 7 hónapig tölthette be, mert 2008 július 2-án lejárt alkotmánybírói megbízatása. Őt két évig, tehát 2010 júliusig illeti meg évi harmincezer kilométeres keretig a gépkocsihasználat, és távozásától számított két évig van kétfős titkársága.

Rovatok