Index Vakbarát Hírportál

Főbiztos: Az anyanyelv használata alapjog

2009. szeptember 15., kedd 14:35 | aznap frissítve

Szinte értelmezhetetlennek tartja a kisebbségi főbiztos a szlovák nyelvtörvényben rögzített nyelvi bűnöket és az azokkal járó büntetéseket, mondta a fideszes Németh Zsolt a külügyi bizottság ülése után. Saját hangján a főbiztos annyit mondott, hogy mindenkinek joga van használni az anyanyelvét, de hogy ezért az unió mit hajlandó tenni, arra nem tért ki.

Németh Zsolt köszönte a főbiztosnak, hogy felvállalta a felvidéki magyarok ügyét, s hajlandó közvetíteni a szlovák és a magyar fél között. Szlovákia ugyanis, magyarázta a fideszes politikus, nem jóhiszeműen viszonyul a Bajnai-Fico találkozóhoz, hiszen a szlovák miniszterelnök azt kommunikálja, hogy legyőzte magyar kollégáját, amikor azt állítja: a kisebbségi főbiztos szerint semmit nem kell módosítani a nyelvtörvényen. (Kozma József szocialista bizottsági alelnök szerint a főbiztos világossá tette, hogy Fico értelmezése nem egyezik meg az ő álláspontjával.)

Megjegyzendő, a sajtó előtt a kisebbségi főbiztos nagyon szikáran csak annyit jegyzett meg, hogy minden uniós polgárnak joga van használnia anyanyelvét, és fontos a kisebbségek védelme. (Németh Zsolt szerint egyébként ezt úgy interpretálta, hogy a főbiztos értelmezhetetlennek tartja a nyelvi bűn kategóriáját, és az azzal járó büntetést.)

Németh szerint Szlovákia gúnyt űz Magyarországból, így valószínűleg arra kell készülni, hogy a szlovákok nem lesznek valódi partnerek sem uniós, sem kétoldalú tárgyalásokban.

Azért Németh lát némi fényt az alagút végén, ugyanis azt Szlovákia meghátrálásaként értelmezte, hogy a szlovákok felfüggesztették a törvény végrehajtását, legalábbis ami a büntetések kiszabását illeti. De Németh szerint megnyugtató megoldást csak a nyelvtörvény módosítása jelenthet, de csak akkor, ha Szlovákia nem csak a nyelvtörvény úgynevezett végrehajtási intézkedéseit (amit szlovákok diszkréten csak módszertani útmutatónak hívnak) lennének hajlandók módosítani.

Az nem érti, miről szól Európa, aki félreértelmezi a kisebbségi főbiztos szavait, mondta a bizottsági ülés után kozma József. A bizottság szocialista alelnöke szerint ugyanis a főbiztos feladata éppen a kisebbségek védelme, nem véletlen, hogy a főbiztos szerint most Szlovákiának van tennivalója a nyelvtörvény kapcsán. De, tette hozzá Kozma, célszerű lenne, ha nem pusztán a nyelvtörvénnyel foglalkoznának a szlovákok, hanem ki kellene nyitniuk a kisebbségek védelméről szóló jogi szabályozást magát is.

Rovatok