Index Vakbarát Hírportál

Két társaság üzemelteti Fótot

2009. szeptember 15., kedd 14:49

A képviselő-testület megosztottsága miatt két társaság, egy kft. és egy kht. is ellátja a településszolgálatási feladatokat Fóton. A kht. végzi az étkeztetéseket, míg a temetkezési feladatok már a kft.-hez tartoznak. A jegyző szerint a képviselők vitái miatt jelenleg egyik társaság finanszírozása sem megoldott.

Két hasonló tevékenységű, ugyanazon a címen és telefonszámon elérhető önkormányzati tulajdonú társaság végzi Fóton a településszolgáltatási feladatokat: egy 2008 novemberében bejegyzett kft. és egy elvileg már nem létező kht., mondta kedden a város jegyzője. Az önkormányzat háza táján zajló politikai csatározások miatt jelenleg mindkét szervezet finanszírozatlan, tette hozzá.

Vargáné Lenkó Erzsébet közölte: noha a vonatkozó szabályok szerint a Fóti Településszolgáltató Kht.-t június 30-ig meg kellett volna szüntetni, a képviselőtestület megosztottsága, illetve Mádly Zsolt felfüggesztett polgármester sajátos „jogértelmezése” miatt késve, és formai hibákkal tarkítottan nyújtották be a cégbírósághoz a papírokat. Az ügyben jelenleg az ítélőtábla vizsgálódik, tette hozzá a jegyző.

A jogi zűrzavar miatt még mindig az elvileg június vége óta nem létező Kht. látja el egy sor közintézmény étkeztetését és a település üzemeltetését, míg a temetkezési feladatokat és a vagyongazdálkodást az időközben megalapított Fóti Közszolgáltató Kft.-be vitték át.

Lenkóné szerint mivel a képviselőtestület tagjainak egy része a kht., másik része a kft. működését tartja jogszerűnek és támogatandónak, jelenleg mindkét ugyanazon a címen és telefonszámon elérhető társaság finanszírozatlan.

A jegyző az önkormányzati tulajdonú társaságok vezetői juttatásának nyilvánosságáról szóló kormányrendeletről elmondta, hogy mivel a kht. van is, meg nincs is, bevallásra ez a társaság valószínűleg nem kötelezhető. A kft. viszont igen, ám annak ügyvezetője jelenleg külföldön tartózkodik.

A Fóti Közszolgáltató Kft., illetve Simó Attila neve legutóbb akkor került reflektorfénybe, amikor egy, a városban induló útépítési beruházás kapcsán korrupciógyanút sejtető hangfelvétel jutott az egyik alpolgármester birtokába. A hangszalagra három férfi beszélgetését rögzítették arról, hogyan és mennyivel lehetne megfejelni a tenderen kialkudott összeget úgy, hogy mindenki „jól járjon”. A beszélgetés egyik résztvevője Simó Attila volt. Szerepe az ügyben a folyamatban lévő eljárás miatt máig nem tisztázott.

Rovatok