Index Vakbarát Hírportál

Befogadunk egy guantánamói foglyot

2009. szeptember 16., szerda 09:47 | aznap frissítve

Napokon belül eldől, hogy a bezárás alatt lévő amerikai börtöntábor melyik lakója telepedhet le Magyarországon.

Magyarország rövidesen befogad egy guantanamói foglyot, jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán. A kormányfő tájékoztatása szerint Magyarország a napokban egy néhány fős listáról választja ki azt a jelöltet, aki letelepedhet majd az országban.

Az illető segítséget kap majd ahhoz, hogy sikerrel tudjon beilleszkedni a magyar társadalomba. Ennek érdekében egy tervszerű, másfél éves integrációs programban vesz részt, folyamatos hatósági felügyelet mellett és kontrollált körülmények között. "Azt kérem minden polgártársamtól, hogy legyen tekintettel azokra a nehéz körülményekre, amelyek közt a fogoly az elmúlt éveit töltötte, és segítse őt a beilleszkedésben" - hangoztatta a kormányfő.

A döntésről, annak körülményeiről és a lebonyolításról a kormány tájékoztatta a parlamenti pártokat, és az országgyűlés illetékes bizottságain keresztül a jövőben is teljes rálátást biztosít számukra a programra. Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: valószínűleg egy palesztin férfi lesz majd az, akit az ország befogad.

Három jelölt lehet

A Wikipédia vonatkozó szócikke szerint összesen három férfi jöhet számításba: ennyi palesztin származású rabot tartanak fogva jelenleg a táborban.

A 049-es számú fogoly, Asszem Matruk Mohamed al Aszmi. 29 éves, eredetileg Izraelben született, szaúd- arábiai állampolgár. Az ellene felhozott terrorgyanú szerint az al-Kaida harcosa 2001-ben, még a szeptemberi terrortámadások előtt utazott Palesztinából Afganisztánba, hogy részt vegyen az Egyesült Államok ellen meghirdetett szent háborúban, a dzsihádban. Afganisztánban az al-Kaida egyik táborában fegyveres kiképzést kapott. A szeptember 11-i merényletek után Afganisztánban maradt, de egy társa egy véletlen gránátrobbanásban megsebesítette. Orvosi ellátásra Pakisztánba vitték, ahol a helyi hatóságok letartóztatták és átadták az amerikaiaknak.

Az 519-es számú fogoly, Mahrar Rafat Al Kvari. 44 éves, Gázában született. A gyanú szerint kapcsolatban állt a tálibokkal és az al-Kaidával, pár nappal a 2001. szeptember 11-i merényletek előtt érkezett Afganisztánba, ahol az al-Kaida táboraiban volt hadtápos, állítólag rendszeresen kapott rádión utasításokat Oszama bin-Ládentől. Később fegyveres kiképzést is kapott és harcolt a szövetséges erők ellen Kandahárnál. Pakisztánba szeretett volna átjutni, de menekülés közben elfogták. A guantánamói táborban alvásmegvonásos kínzással próbáltak belőle vallomást kicsikarni.

A 684-es számú fogoly, Mohamed Abdullah Taha Mattan. 29 éves, a West Bank-i Burkában született. 2001 októberében Pakisztánba utazott vallási célból, ahol tizenhat másik férfival együtt letartóztatták az al-Kaida egyik menedékházában, Faisalabadban. Annak ellenére került a guantanámói táborba, hogy végig tagadta, bármi köze lett volna bármilyen fegyveres csoporthoz.

A férfi várhatóan az idei év utolsó negyedévében, vagyis októberben, novemberben vagy decemberben érkezik az országba. Az integrációs program első szakaszában a volt fogoly nem hagyhatja el az országot, és azon belül is kijelölt tartózkodási helye lesz. Mint mondta, a férfi befogadott státuszba kerül, amelynek a viselkedési szabályait be kell tartania. A programban megpróbálnak a képzettségének megfelelő munkát találni számára, tanulni fog magyarul is és a lakhatását is biztosítja a kormány.  

Bajnai Gordon a döntésről kedden telefonon tájékoztatta Hilary Clinton amerikai külügyminisztert.

A kormányszóvivői iroda közleményt adott ki a küszöbön álló fogolybefogadással kapcsolatban. A közlemény szerint a kormány "minden szempontból tekintettel van Magyarország és a magyar polgárok biztonságára. Magyarország ezért csak olyan személyt fogad be a program keretében, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat. A befogadásra azért van szükség e programban, mert az illető hazatérése lehetetlen."

A befogadási eljárásról és az integrációs programról a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetője részletes tájékoztatást ad az országgyűlési pártoknak és a parlament illetékes bizottságainak. A program hazai lebonyolításáért a Nemzetbiztonsági kabinet és az azt vezető miniszter a felelős.

Új hazát keresnek nekik

Az Egyesült Államok bezárás előtt álló guantánamói fogolytáborában körülbelül nyolcszáz embert tartottak fogva terrorgyanú miatt, jelenleg kétszázan raboskodnak ott. A foglyok döntően arab országok állampolgárai, sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a Kuba szigetén lévő katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok, azóta több fogoly talált már új hazára szerte a világban.

Magyarország korábban fogadott már be Guantánamóról kubai menekülteket, fontos különbség azonban, hogy egyrészt őket illegális bevándorlóként fogták el az amerikai hatóságok a tengeren, másrészt Magyarországon menekültstátuszt kaptak.

Rovatok