Index Vakbarát Hírportál

Előbb a betegeket és a gyerekeket oltják

2009. szeptember 24., csütörtök 14:13 | aznap frissítve

Az új influenza elleni vakcina gyártója minden dokumentációt átadott az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, az oltásokat várhatóan a jövő héten vagy rákövetkező hét elején kezdik meg. Először a krónikus beteg, az egészségügyi dolgozók, majd az egészséges gyerekek kapják meg az oltást.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézethez megérkezett az új influenza elleni vakcina gyártójától mindn szükséges dokumentáció, a forgalombahozatali engedélyt várhatóan a jövő héten adják ki, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az oltásokat a jövő héten vagy a rákövetkező hét elején szállítják ki a háziorvosokhoz. Kész tervek vannak arra, hova, mennyi kerüljön a vakcinából, mondta Székely Tamás.

Az oltási kampány első hullámában a krónikus légzőszervi betegségben, krónikus elhízásban, szív- és érrendszeri megbetegedésekben, veleszületett máj- és vesebetegségekben, anyagcserebetegségekben szenvedők kapják meg a vakcinát. Elsőként kapnak oltást az egészségügyi intézmények dolgozói is, hiszen ők nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve, mondta Székely Tamás. Az országos tiszti főorvos korábban azt is közölte, hogy az első hullámban kapnak oltást a várandós nők és a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető emberek is.

A második hullámban az egészséges gyermekeket oltják be. Először a 6-36 hónaposokat (6 hónapos kor alatt nem lehet oltani), majd a 14 évesig terjedő korosztályt és a tanárokat, iskolák dolgozót. A harmadik ütemben a többi fel nem sorolt kategóriába tartozó rizikócsoportok tagjai kapnak oltást, köztük a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők.

A tiszti főorvos korábbi közlése szerint a három ütem nem válik majd el élesen egymástól, jó esély van arra, hogy az oltás döntő részét hat hét alatt le lehet bonyolítani.

Az oltásokat a háziorvosok adják be. Lehetőség lesz arra is, hogy a szakképzett asszisztensek, szakdolgozók is beadják az injekciókat. A háziorvosok 200 forintot kapnak minden oltás után, ezzel ismerik el azt a többletmunkát, amelya betegek nyilvántartásával, behívásával, az oltóanyag beszerzésével jár, mondta Székely Tamás.

Rövid idő alatt összesen 5,3 millió oltást kell beadni. Ebből 4 millió az új influenza-vakcina, 1,3 millió a szezonális influenza elleni vakcina.

A patikai forgalomban 2 millió vakcina lesz elérhető, amelyet azok szerezhetnek be, akik egyik rizikócsoportba sem tartoznak és nem jogosultak térítésmentes oltásra. Ennek ára várhatóan 1500-1800 forint lesz. A vakcina patikai forgalomba várhatóan csak novemberben lesz kapható, előbb ugyanis a rászorulóknak jár 4 millió adag vakcinát gyártják le.

Rovatok