Index Vakbarát Hírportál

Csóka állítólag nem zsidózott Székhelyi estjén

2009. október 1., csütörtök 10:19

A Himnusz meggyalázásért akarta megbüntetni Székhelyi Józsefet Csóka Károly, amikor több szemtanú szerint zsidózott egyet a színész felolvasóestjén. Csóka szerint szó sem volt zsidózásról, ő csak azt mondta, hogy Székhelyi a bandájával együtt húzzon el. Banda alatt Csóka az SZDSZ-t értette, ami szerinte kártékony zsidó társaság.

Nem zsidózott a felolvasáson, Székhelyi Józsefet a Himnuszt elferdítő sorai miatt akarta egy kicsit megbüntetni, állítja a 78 éves Csóka Károly, akit szüret közben ért utol domaszéki tanyáján a delmagyar.hu.

Amint azt a lap korábban megírta, a Szegedi Nemzeti Színház előző direktora magyar költők, írók műveiből olvasott fel egy cukrászda teraszán. Egy Faludy-ballada után állt fel a nézők közül Csóka Károly, és így szólt: „nincs a színházban egy magyar származású egyén, aki elmondaná ezeket a verseket?"

Csóka viszont úgy emlékszik: nem tett antiszemita megjegyzést, hanem csak annyit fűzött hozzá: szeretné, ha „Székhelyi a bandájával eltűnne a sötét éjszakában". (A delmagyar.hu kérdésére, hogy mit is ért a bandája szó alatt, Csóka azt válaszolta, az SZDSZ-t, ami kártékony, zsidó társaság.)

„Kegyetlen felzúdulás lett erre, aztán jött a szivar (Székhelyi – a szerk.), és nyújtotta a kezét. Elutasítottam, mire úgy üvöltött, mint egy dervis. Én egyre hátráltam. Mondtam, hogy még a kávémat sem fizettem ki, azt mondta, majd ő állja, én meg, hogy nem kell!” – emlékezett tovább Csóka.

Aki állítása szerint a jelenettel kicsit törleszteni akart Székhelyinek, mert a színész szerinte meggyalázta a Himnuszt. Emlékeztetőül: Székhelyi 2005-ben az SZDSZ országos küldöttgyűlésén, Szegeden szavalta el a Himnusz általa átköltött és Orbán Viktor gúnyolására kihegyezett változatát. Ebben úgy fogalmazott: „...mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová". Székhelyit heves támadások érték, és feljelentették nemzeti jelkép megsértése miatt. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azonban megszüntette az eljárást.

Rovatok