Index Vakbarát Hírportál

Bizonyos civilek több pénzt kaptak Zuschlag jóvoltából

2009. október 7., szerda 16:45

Az ifjúsági ügyekért is felelős minisztérium helyettes államtitkára azt kérte állítólag a civil szervezetek szóvivőjétől, hogy támogassa a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatait.

Egyes civil szervezetek nagyobb összegű támogatást kaphattak a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsához benyújtott pályázatokon, ha cserébe támogatták a minisztérium által preferált szervezeteket, mondta a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-perben szerdán délután kihallgatott tanú.

A GYIA-tanács ülése előtt a civil oldal szóvivőjével, Prácser Lászlóval (azaz a kilencedrendű vádlottal) egyeztetett Ocsovai Tamás, aki akkor az ifjúsági ügyekért is felelős minisztérium helyettes államtitkára volt, és arra kérte, hogy támogassa a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatait - mondta a tanú, aki 2002-től 2006-ig az Ifjúsági és Sportminisztériumban, majd a tárca jogutódjainál dolgozott szakreferensként.

A tanú vallomása szerint, a civil delegáltakat Ocsovai Tamás helyettes államtitkár arra kérte, hogy támogassák a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatait. A tanú részt vett a GYIA-tanács ülésén, ahol - állítása szerint - a civil oldal képviselője, Prácser László előterjesztette az Ocsovai Tamás által is kért javaslatokat. A tanú a nyomozati szakban azt vallotta: Prácser László pályázatokat írt Zuschlag Jánosnak, amiért pénzt kapott az elsőrendű vádlottól.

Prácser László kilencedrendű vádlott tagadta a tanú állítását, mely szerint ő Zuschlag János részére pályázatokat írt. A vádlott a tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva elismerte, hogy a GYIA-tanács ülése előtt "valóban felmerült az, hogy a támogatásért cserébe a civil oldal felvállalja a kormányzati oldal előterjesztését".

Zuschlag János is reagált a tanú vallomására. Az elsőrendű vádlott tagadta, hogy ő pályázatot íratott volna Prácser Lászlóval, de - mint mondta - az előfordult, hogy egyes pályázatokat átnézetett hozzáértőkkel. Zuschlag János beszámolt arról, hogy a pályázatok elosztása előtt széles körű egyeztetés volt a civil oldal és a kormányzati oldal között. "Az nem igaz, hogy ez arra a hat-hét szervezetre irányult, amivel engem összefüggésbe hoznak" - tette hozzá.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

A per október 13-án tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Rovatok