Index Vakbarát Hírportál

90 milliót használt fel jogtalanul a polgármester

2009. október 9., péntek 17:45

115 millió forintot kénytelen visszafizetni a Békés megyei Doboz az államkincstárnak, ugyanis a volt jegyző, és az egykori polgármester törvénytelenül használt fel 146 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást. A pénz egy részét ugyanis nem egyszerűen oda adták a belvíz-károsultaknak, hanem kamatmentes kölcsönként utalták át. A volt jegyző és a polgármester november elején áll bíróság elé.

Hivatali visszaéléssel vádolják a Békés megyei Doboz volt polgármesterét és volt jegyzőjét, mivel a vádirat szerint a 2005-ben belvízkár enyhítésre kapott vissza nem térítendő 146 millió forint támogatásból csak 56 millió forintot utaltak ki a törvény által előírt módon, 90 milliót viszont kamatmentes kölcsönként adtak tovább. (A támogatás szétosztásáról a jegyzőnek kellett gondoskodnia, a szerződéskötés pedig a polgármester dolga volt.) Az ügyben a volt jegyző első, míg a polgármester másodrendű vádlottként szerepel.

A vádirat szerint a volt polgármester és a volt jegyző egyaránt tisztában volt azzal, hogy az állami támogatást vissza nem térítendő támogatásként kapták. A volt polgármester többször is levélben fordult a helyi közigazgatási hivatalhoz, a belügyminisztériumhoz és a területfejlesztési és önkormányzati minisztériumhoz is 2005 és 2007 között, azt kérve, hogy a belvízkár rendezésről szóló kormányrendeletbe kerüljön bele, hogy a támogatás visszatérítendő támogatásként is felhasználható.

A válaszok azonban egyértelművé tették, hogy a kárenyhítésre adott pénzt csak vissza nem térítendő támogatásként lehet felhasználni. Ennek ellenére a volt polgármester többször is úgy tájékoztatta a helyi képviselő-testületet, hogy a támogatást felhasználását helyi rendeletben is szabályozhatják, és kamatmentes kölcsönként is kiadhatják.

Az így visszakapott pénzből a forráshiányos önkormányzat pluszbevételhez jutott, amiből különböző önkormányzati feladatokat finanszíroztak. A vádirat szerint az önkormányzatnak ezért 115 millió forintot vissza kell fizetnie az államkincstárnak (Ez az összeg úgy jön ki, hogy a jogszerűtlenül felhasznált támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresét kitevő kamattal kell megtéríteni.) A volt jegyző és a volt polgármester november ötödikén állnak bíróság elé.

Rovatok