Index Vakbarát Hírportál

Nehezítette az Országgyűlés az uniós polgárok termőföldvásárlását

2009. október 12., hétfő 22:05

A képviselők hétfőn egyebek mellett törvénybe iktatták az élelmiszer-kódex - Sólyom László köztársasági elnök által javasolt - módosításait, valamint szigorították az európai uniós tagországok állampolgárainak termőföldvásárlását.

Az Országgyűlés hétfőn 353 igen szavazattal, és 1 tartózkodással elfogadta a képviselők által korábban megszavazott, de a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényjavaslatot.

Sólyom László júniusban azért nem írta alá az élelmiszer-kódex néven emlegetett javaslatot, mivel az szerinte előkészítetlen, átgondolatlan, valamint szövege jogi ellentmondásokkal terhelt, éppen ezért kitűzött céljai elérésére nagy valószínűséggel alkalmatlan. Font Sándor (Fidesz), a határozathozatal előtti felszólalásában kiemelte: a parlamenti pártok továbbra is - a köztársasági elnök ajánlásainak megfelelő - törvényi szabályozással kívánják megakadályozni, hogy a magyar gazdák tönkremenjenek a nagy áruházláncok közötti versenyben.

A parlament hétfőn 353 igen és 1 nem szavazat ellenében hozzájárult a termőföldről szóló törvény európai uniós állampolgárok földtulajdonszerzésére vonatkozó szabályainak szigorításához.

A termőföldről szóló törvény főszabályként rögzíti, hogy külföldi magán- és jogi személy nem szerezhet tulajdonjogot a magyar termőföldben, ugyanakkor azon európai uniós állampolgároknak lehetősége van erre, akik legalább három éve folyamatosan Magyarországon laknak és folytatnak mezőgazdasági tevékenységet. Ennek bizonyítására azonban a múltban elég volt egy, a mezőgazdasági tevékenységet igazoló adóigazolás felmutatása, amit azonban utólagos bevallással is meg lehetett szerezni. A most elfogadott jogszabály éppen ezért előírja, hogy a vásárlóknak környezettanulmánnyal kell bizonyítaniuk korábbi földművelő tevékenységüket.

A szocialista képviselők nem szavazataival az Országgyűlés hétfőn elutasította az önkormányzati vezetők díjazását szigorító, fideszes képviselők által benyújtott törvénymódosítás sürgős tárgysorozatba vételét.

A legnagyobb ellenzéki párt a közélet megtisztítására hivatkozva nyújtotta be a javaslatot, amelynek célja, hogy az önkormányzati vezetők ne részesülhessenek díjazásban és költségtérítésben az egyes személyi szabadságot kizáró, illetve korlátozó kényszerintézkedések hatálya alatt.

Rovatok