Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom évet kellett várni az ítéletre

2009. november 5., csütörtök 16:26

A Szegedi Városi Bíróság a bűncselekmények elkövetése után tizenhárom évvel ítéletet hirdetett a Duna-store-ügyben. Az akkor kőolajszármazék-gyártással és -forgalmazással foglalkozó cégek vezetőit első fokon egy év, illetve egy év hét hónap börtönbüntetéssel sújtották.

A bíróság adócsalás büntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek az elsőrendű vádlott Keszei Lászlót, a Duna-store Kft., valamint Hargitai Lászlót, a Lasting System Kft. akkori ügyvezetőjét, ezért őket egy év hét hónap börtönbüntetéssel sújtotta.

A többi vádlottat az adócsaláshoz és a magánokirat-hamisításhoz nyújtott bűnsegédi bűnrészességben mondta bűnösnek a bíróság, a hat férfit egy év és egy év hét hónap közötti börtönbüntetést kapott.

Másfél órán át hallgatták az ítéletet

A Vörös Erika tanácsvezető bíró által több mint másfél órán át ismertetett ítélet szerint a vállalkozások még 1995-ben és 1996-ban fogyasztásiadó-mentesen hoztak be Szlovákiából jövedéki terméknek nem minősülő alapanyagként mintegy 15 millió liter petróleumot.

Egy dunavecsei telephelyen 1995-ben az elsődlegesen fafeldolgozással foglalkozó Lasting System Kft. segédanyag hozzáadásával a petróleumból fakonzerváló anyagot gyártott. Az adalékanyag azonban nem változtatta meg a petróleum égési tulajdonságait, így az üzemanyagként használható maradt, a kőolajszármazékot így is értékesítették, a fogyasztási adót azonban nem fizették meg.

A jogszabályok 1996-os megváltozása után ugyanezen a dunavecsei telepen a kőolajszármazékok forgalmazásával foglalkozó Duna-store Kft. folytatott üzleti tevékenységet, a cég az okmányok szerint a gázolaj minőségét javító adalékanyagot állított elő.

Egymilliárdot csaltak el

Az ügyészség szerint azonban a segédanyagok hozzáadása nem történt meg, és a cég a fogyasztási adó megfizetése nélkül értékesítette a kőolajszármazékot. A vádlottak a bűncselekmények leplezése érdekében a vegyipari termékeket papíron fiktív vállalkozásoknak értékesítették.

A két vállalkozás az ügyészség számításai szerint együttesen mintegy egymilliárd forint fogyasztási, forgalmi és társasági adó befizetését mulasztotta el. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős.

Rovatok