Index Vakbarát Hírportál

A Tettye felvásárolta a pécsi vízmű adósságát

2009. november 6., péntek 07:15 | aznap frissítve

Újabb fordulat a pécsi vízháborúban. Az önkormányzat cége a CIB Banktól felvett hitelből felvásárolta a vízmű 770 milliós adósságát, amivel a CIB Banknak tartoztak. Így jogot formálhat a vízdíjra. A vízmű azért lett hitelképtelen, mert az önkormányzat megvonta tőle a szolgáltatási jogot.

Egy nappal azután, hogy egy nem jogerős bírósági ítélet eltiltotta a pécsi önkormányzat Tettye Forrásház nevű cégét a pécsi vízmű adatbázisainak és know-how-jának használatától a pécsi önkormányzat felhatalmazást adott a Tettyének a vízmű 770 milliós adósságának felvásárlására. A döntéssel elérték, hogy a Tettye Forrásház inkasszót vethet ki a vízmű bevételeire, írja a Népszabadság.

Pécsen szeptemberben indult háború a vízmű tulajdonjogáért. A városi közgyűlés felszólította a kisebbségi tulajdonos francia Suezt részvénycsomagja átadására, majd amikor ez nem történt meg, biztonságiakkal foglalta el a pécsi vízművet.

A Tettye Forrásház hitelből finanszírozta a 770 millió forintos adóság felvásárlását. A vízmű a CIB Banknak tartozott, a Tettye is innen vett fel hitelt, sőt, további ötszázmillió forintos hitelkerethez jutott, amire a cég vezetője, Szabó Iván szerint a vízszolgáltatási jog és a vízdíjbevételek nyújtanak fedezetet. A vízmű korábban azért vesztette el hitelképességét, mert a városi önkormányzat megvonta vízszolgáltatási jogát.

A városi MSZP nem támogatta az akciót, mert szerintük a 770 millió forintos hitel fedezeteként kétmilliárd forint értékű ingatlanvagyont ajánlottak fel, írja a Népszabadság.

A CIB Bank nem válaszolt a Népszabadság megkeresésére, a francia Suez csak annyit reagált, hogy vizsgálják, jogszerű volt-e a lépés.

Rovatok