Index Vakbarát Hírportál

Az MNV nem tudott megállapodni Sukoró befektetőjével

2009. november 9., hétfő 16:53 | aznap frissítve

Nem sikerült megállapodnia a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a sukorói ingatlancsere miatt Joav Blum befektetővel, ezért vizsgálják a további lépéseket.

A sukorói ingatlancsere ügyében nem sikerült megállapodnia a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) Joav Blum befektetővel, így vizsgálják, hogy milyen további törvényes lépéseket tehet az eredeti állapot helyreállításáért, közölte az MNV hétfőn.

Oszkó Péter pénzügyminiszter 2009. október 8-án levélben szólította fel a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elnökét, hogy a sukorói ingatlanok aggályossá vált cseréje miatt tegye meg a szükséges intézkedéseket az eredeti állapot helyreállításáért. A tárgyalásokra az MNV Zrt. vezérigazgatója kapott felhatalmazást, de a megadott november 9-i határidőig nem sikerült megegyezniük.

Az MNV 2008. július 30-án kötött szerződést az állami tulajdonban lévő sukorói ingatlan és a Joav Blum tulajdonában lévő albertirsai és pilisi ingatlanok cseréjére.

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálatot indított az ingatlancsere ügyében, majd a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján október 1-jén jelentette be, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

Az MNV Zrt. ezért levélben kérte a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy engedélyezze az általa felkért, és a korábbi szakvéleményeket készítő szakértőkkel a szakmai vitát. Ezen az állami vagyonkezelő biztosította volna a teljes nyilvánosságot azért, hogy tisztázzák az értékbecslések közötti különbözőségeket.

Az MNV a polgári peres eljárás megindítása előtt a bírósági előtti bizonyításból eredő esetleges bizonytalanságokat akarta elkerülni a vitával, de ehhez a Főügyészség nem járult hozzá.

Rovatok