Index Vakbarát Hírportál

Egy hivatalnok miatt nem láthatta egy szüleit egy gyerek

2009. november 9., hétfő 13:53 | aznap frissítve

Az ombudsman szerint két törvény ellentmondása miatt sérült egy gyermek joga, szabadság miatt későn intézkedtek az ügyében.

A köztisztviselőkre és a közigazgatási eljárásra vonatkozó törvényi rendelkezések ellentmondása miatt sérült a gyermek és a szülő kapcsolattartáshoz fűződő joga, közölte Szabó Máté ombudsman.

Szabó Máté a törvények módosítására tett javaslatot az önkormányzati miniszternél.

A vizsgált esetben az illetékes kerületi gyámhivatal a 30 napos határidőn belül azért nem indított eljárást az átmeneti nevelésben élő gyermek hétvégi láthatásának szabályozására, mert közbejött a hivatalnokok szabadságideje, az igazgatási szünet, és a gyermek így csak jelentős késéssel találkozhatott édesapjával.

A késedelmesen megkezdett eljárás, az érdemi döntés hiánya a tisztességes eljárásához és a gyermek kapcsolattartáshoz való jogát sértette - áll az ombudsman közleményében.

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szerint kötelező kiadni az ügyintézők szabadságát, és ilyenkor elrendelhető az igazgatási szünet. Egy másik, a közigazgatási eljárást szabályozó törvény viszont előírja a 30 napos ügyintézési határidőt, amit az igazgatási szünet se szakíthat meg.

Az ombudsman az ellentmondás feloldására szólított fel.

Rovatok