Index Vakbarát Hírportál

Lemondanak fizetésük egy részéről a sátoraljaújhelyi orvosok

2009. november 10., kedd 16:21

Lemondanak fizetésük egy részéről egy éven át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely Erzsébet kórházának orvosai azért, hogy ezzel támogassák az anyagi nehézségekkel küzdő egészségügyi intézményt.

Sátoraljaújhely Erzsébet kórház orvosértekezletén úgy döntöttek az orovosok, hogy fizetésük egy részét nem veszik fel egy évig, közölte Dankó Dénes, a város fideszes alpolgármestere kedden. A kórháznak 46 főállású orvosa van, ők 25 ezer forintról mondanak le minden hónapban az aktuális fizetésükből. A súlyponti egészségügyi intézményben 28 részmunkaidős orvos is dolgozik, ők szintén valamennyien lemondanak fizetésük egy részéről. Az összeg itt egyénenként változik annak függvényében, ki mennyi időt tölt a kórházban és mennyi a jövedelme.

Az alpolgármester emlékeztetett arra: mivel a kórház lejárt határidejű tartozása csaknem meghaladta a százmillió forintot, október elsejével biztost nevezett ki az intézmény élére a fenntartó városi önkormányzat. A biztos már megkezdte a munkát és az elsődleges vélemény alapján megáll az az értékelés, amely szerint a pénzügyi hiányt nem a vezetők esetleges rossz gazdálkodása okozza, okozta, hanem egyértelműen a hibás, rossz finanszírozás miatt áll így anyagilag az Erzsébet kórház. Ennek ellenére minden területen igyekeznek spórolni. A létszámleépítés azonban már nem járható út, hiszen nincs fölösleges dolgozói kapacitás.

Az orvosok fizetésének egy részét - ezzel a döntésükkel - a kórház "pénztárában" hagyják, ez egy évre kivetítve több millió forintnyi megtakarítást jelent. Dankó Dénes megjegyezte: a felajánlás lényege nem feltétlenül az összeg nagyságában rejlik, inkább abban, hogy az orvosok felelősséget vállalnak az ellátás biztonságáért.

Antal Gabriella, a kórház igazgatója korábban elmondta: csak úgy tudnának takarékoskodni, ha a sebészetben vagy az ellátás más területein alkalmazható eszközökből a kevésbé jó minőségűt rendelnék meg. Emellett említette a létszámleépítés lehetőségét vagy a munkaidő-csökkentéseket.

Az utóbbi lépés azonban kétségessé tenné az úgynevezett minimumfeltételek teljesítését, a kórháznak ugyanis jelenleg 540 dolgozója van. Tavaly az intézmény mintegy 2,4 milliárd forintból gazdálkodhatott, az idén év elején még havi 180 millió forintot kaptak, ami a finanszírozás változása óta 145 millióra apadt. Ez a pénz csak a bérekre, valamint a közművek kifizetésére elég. Minden más kiadás a hiányt növeli - fűzte hozzá szeptemberben az igazgató.

Rovatok