Index Vakbarát Hírportál

Nem oszlatta fel magát az Országos Cigány Önkormányzat

2009. november 10., kedd 15:02 | aznap frissítve

Bár ez volt az egyetlen téma, nem oszlatta fel magát keddi rendkívüli közgyűlésén az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). Korábban ezt a Lungo Drom frakció kezdeményezte.

A Lungo Drom frakció még októberben kezdeményezte egy rendkívüli közgyűlés összehívását, amelyen az Országos Cigány Önkormányzat feloszlatása lett volna az egyetlen téma.

Az OCÖ ellenzéki, Lungo Drom-frakciója azt követően kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy az október 9-én tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen a független képviselők szavazatával többségbe kerültek és nem fogadták el a napirendet, ezért az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, hogy Kolompár Orbán OCÖ-elnök megbukott, ezért kezdeményezték a testület feloszlatását.

A keddi ülésen azonban kudarcba fulladt a kezdeményezést, mivel a Kolompár Orbán által vezetett MCF Választási Szövetség továbbra is többséggel van jelen az 53 fős képviselőtestületben.

A Lungo Drom az ülés kezdetén azt javasolta, hogy indítványukról név szerinti szavazással döntsenek, de a képviselők többsége ezt elutasította. Az egyetlen napirendi pontot tárgyaló közgyűlésen megjelent képviselők végül 27 nem, 17 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett vetették el a szervezet feloszlatását kezdeményező indítványt.

Kolompár Orbán a közgyűlésen arra szólította fel az OCÖ valamennyi képviselőjét, hogy aktívan és felelősséggel vegyenek részt az OCÖ szakmai programjának végrehajtásában, függetlenül attól, hogy melyik szervezet képviseletében vannak jelen.

Kolompár Orbán szerint a magyarországi cigányság tragikus életkörülménye nem engedi meg, hogy a legnagyobb lélekszámú kisebbség önkormányzata az acsarkodás, a vádaskodás és a politikai küzdelmek áldozatává váljon, magával rántva az egymilliós hazai roma közösség tagjait.

Megszabadulni Kolompártól

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke tudomásul veszi, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése kedden elutasította a testület feloszlatására vonatkozó indítványukat. A roma politikus, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: kezdeményezésükkel az volt a céljuk, hogy "a cigányságot megszabadítsák Kolompár Orbántól", de az elmúlt napokban a nagypolitika "súlyosan beleavatkozott" a testület életébe.

Hozzátette, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és Juhász Ferenc, az MSZP elnökségi tagja zárt ajtók mögött folytatott egyeztetést Kolompár Orbánnal és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) frakciószövetségből korábban kilépett Kozák Jánosékkal, s a közgyűlés előtti éjszakán is keresték a függetlenné vált képviselőket.

Farkas Flórián úgy fogalmazott: "a hét ember mára visszaállt, tudomásul vesszük, de nem nyugszunk, amíg az OCÖ erkölcsileg és szakmailag nem újul meg". Közölte, hogy a politikai ráhatás miatt Kolompár Orbán ideiglenesen maradt a helyén.

Kihátráltak Kolompár mögül

Az OCÖ közgyűlésének tagjait 2007 márciusában választották meg kisebbségi önkormányzati képviselők. A közgyűlésben a Lungo Drom (LD) 28, az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség a fideszes országgyűlési képviselőt, Farkas Flóriánt (LD) választja meg OCÖ-elnöknek. Az alakuló ülésen mégis Kozák Jánost, az LD színeiben mandátumot szerző képviselőt, a rivális MCF jelöltjét választották elnöknek. (Azzal, hogy Kozák János és szintén testületi tag fia "átállt", az MCF-nek 27, a Lungo Dromnak 26 mandátuma lett).

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal utóbb törvénysértőnek ítélte, ezért megismételtette az alakuló ülést. A 2007. március 31-ei ülésen Kolompár Orbánt választották elnöknek 29 igen és 1 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett. A másik jelölt, Farkas Flórián 24 támogató szavazatot kapott. Azóta az MCF-hez csatlakozott több LD-s képviselő, így a frakció 37 tagúra duzzadt, az elmúlt hónapokban viszont többen kihátráltak Kolompár Orbán mögül.

Kolompár Orbán az idén szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi. Eddig az OCÖ szinte valamennyi közgyűlésén megpróbálták elmozdítani pozíciójából az elnököt vagy kimondani a testület feloszlatását, de a kezdeményezések kudarcot vallottak.

Rovatok