Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették az Emfesz igazgatóját

2009. november 11., szerda 11:39 | tizennégy éve frissítve

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei szállták meg a Bank Center irodaház egyik emeletét szerdán. A nyomozók az egyik legnagyobb hazai gázszolgáltató, az Emfesz dokumentumait keresték a cég központjában. A vizsgálat után őrizet vették Góczi Istvánt, a cég vezérigazgatóját. A 200 milliárd forintos forgalmú vállalatot április végén egyetlen dollárért adta el az igazgató.

Az Index információi szerint házkutatás kezdődött szerdán a magyar földgázpiac negyedét uraló Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Emfesz irodáiban. A vizsgálat után különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették az ügyvezető igazgatót, Góczi Istvánt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda már júniusban nyomozást indított különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának megalapozott gyanújával. A vizsgálat azért indult, mert az Emfesz ügyvezető igazgatója, Góczi István és helyettese, Gazda Tamás egy egymás között megkötött adásvételi szerződéssel 1 dollárért átvitte az energiaszolgáltató céget az ukrán milliárdos, Dimitrij Firtas cégétől, a Mabofitól egy kis svájci offshore vállalkozáshoz, a RosGas AG-hoz. A feljelentést a régi tulajdonos, Firtas cége tette.

Az Emfesz kommunikációs igazgatója, Gallyas Igor az Index megkeresésére megerősítette, hogy a cégnél adatokat gyűjt a rendőrség és hogy a házkutatás a cégeladás körülményeivel függ össze. A cég vezetőjének őrizetbe vételét nem akarta kommentálni. Az Emfesz közleményben tudatta, hogy a rendőrségi eljárás nem akadályozza a cég gázszolgáltatását. Úgy tudjuk, hogy a cégnek beszállító E.on továbbra is ellátja gázzal az Emfeszt.

"Jött hozzám egy üzleti társasság"

Góczi István lapunknak korábban azt mondta, hogy a céget azért adta el sürgősen, mert a korábbi tulajdonos egy ukrán-orosz politikai megállapodás értelmében nem tudott gázhoz jutni. Orosz lapinformációk szerint a furcsa tulajdonosváltás a Kreml jóváhagyásával történt, és volt KGB-sek is közreműködtek benne.

Góczi szeptemberben nyilatkozott az Indexnek a cég ügyeiről. Az eladás körülményeit taglalva kijelentette: „Jött hozzám egy üzleti társaság, és azt ajánlották, megveszik az Emfeszt, biztosítják a gázellátásomat, és rendezik a tartozásom a Gazprom felé. Egy nap alatt meghoztam a döntést.

A céget én képviseltem éveken keresztül, százezer jogásszal nézettem meg a képviseleti megbízást. Ez a lényege az offshore státusznak, a tulajdonos háttérben van, és valaki viszi a cég ügyeit. A Mabofi nevében én cégeket, legelőket, de erőművet is vettem és adtam el. Erre szólt a felhatalmazásom, mint a tulajdonos képviselője."

Góczi azt is állította, hogy a kétes tranzakció előtt már az ukrán tulajdonos is el akarta adni az Emfeszt a Gazpromnak. "Firtas folyamatosan tárgyalt az Emfesz eladásáról a Gazrpom felé. Látszott, hogy ezek nem vezettek eredményre, 10 dollárért adtuk volna a céget, de nem ment. Nem tudom miért, én abban a tárgyalásban nem vettem részt. Az én dolgom az volt, hogy tartsam a céget, biztosítsam az ellátást. Én azt mondtam, hogy addig tudom tartani a céget, amíg van gáz. Ha nincs gáz, akkor nagy bajban vagyunk, akkor lépni kell, akár egy nap alatt, akár egy óra alatt, akár a cég értésekítésével is olyan helyzetet kell teremteni, hogy biztosítsuk a cég gázellátását."

Információink szerint a múlt héten az EU versenybiztosi hivatalából is tájékozódtak szakértők az Emfesznél. Az információgyűjtésben a Gazdasági Versenyhivatal is részt vett. A szakértők azért érkeztek, mert az energiaszektorban végrehajtott fúzió bejelentésköteles az EU-ban, és adott esetben Brüsszel jóváhagyása kell hozzá. A vizsgálat tényét Mihálovits András, a GVH szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Politikai szálak

Az Emfesz eladását tavasszal a Magyar Energia Hivatal feltűnő gyorsasággal hagyta jóvá. Ez a gázipart jól ismerő forrásaink szerint arra utalt, hogy politikai nyomás nehezedett a hivatalra. Az erről szóló pletykákat táplálta az is, hogy az adásvételt a RosGas részéről aláíró Gazda Tamás - aki akkoriban az Emfesz egyik vezetője is volt - Gazda László MSZP-s politikus fia. Gazda László állítólag jó kapcsolatban van Veres János volt pénzügyminiszterrel. Éppen a múlt héten döntötte el az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete, hogy a következő országgyűlési választáson a megyei lista első helye Veresé, a második Gazdáé lesz. Gazda Tamás az Indexnek határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne az ő tevékenységének édesapjához, és visszautasította még az összefüggés feltételezését is.

Május óta figyelték az Emfeszt

Különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Góczi Istvánt, az Emfesz vezérigazgatóját, mondta az InfoRádióban az Bencze József országos rendőrfőkapitány. Az Nemzeti Nyomozó Iroda május 25-én rendelt el nyomozást az április 28-án megkötött üzlet kapcsán, mondta.

Az ügyben külföldi hatóságokkal is együttműködtek a magyar nyomozók, mivel a cég korábban Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű offshore cég tulajdonában állt, majd április 28-án egy svájci cég tulajdonába került egyetlen dollárért, holott a cég 200 milliárd forintos forgalmat bonyolít, tette hozzá.

Ugyanakkor több, nem szabolcsi MSZP-s politikusról is hallottuk, hogy keményen lobbiztak az Emfesz iránti hivatali jóindulatért.

Az energiahivatal feltűnően készséges tavaszi viselkedése a gáziparban dolgozó több vezető szerint is szorosan összefügg azzal, hogy szeptemberben lemondott a hivatal vezetője, alig néhány hónappal a nyugdíj előtt. Ugyanakkor sem a hivatalt felügyelő kormány, sem a rendőrség nem foglalkozott még Emfesz-ügyben a hivatal felelősségével.

Góczi régi motoros

A 47 éves Góczi István régóta az energiaiparban dolgozik. Tanulmányait Moszkvában végezte, 1992-1996 között a Jukosz olajipari Vállalat nevű orosz cég kelet-európai piacokért felelős vezetője volt. 2003-tól az Eural Trans Gas nevű cég kereskedelmi igazgatójaként dolgozott.

Utóbbi cég szintén Dmitraj Firtas érdekeltségébe tartozott, és fontos közvetítő volt a türkmén-orosz-ukrán gázüzletben. Ugyan soha senki sem bizonyította be, de sokan úgy tartották, hogy a Magyarországon bejegyzett és dollármilliárdokat mozgató Eural Trans Gas a maffiavádakkal számos országban körözött Szemjon Mogiljevics érdekeltsége volt. Állítólag éppen e vádak miatt lépett az Eural Trans Gas helyére a gázkereskedelemben a Rosukrenergo, amely Firtas és a Gazprom közös vállalkozása, továbbá áprilisig az Emfesz gázszállítója volt. (Góczi István az Indexnek szeptemberben határozottan cáfolta, hogy Mogiljevicshez bármilyen köze lett volna.)

Az Emfesz problémái azzal kezdődtek, hogy a januári gázválságot lezáró orosz-ukrán miniszterelnöki megegyezés kikötötte, hogy a Firtas-féle Rosukrenergot kiszedik a rendszerből. A Rosukrenergo tavaszra nem jutott gázhoz, így az Emfesznek sem tudott több gázt biztosítani. Ekkor adta el Góczi a céget. Piaci találgatások szerint az új vevőt a Gazprom nevű orosz állami óriásvállalat jelölhette ki.

Az Emfesz történetét feldolgozó cikksorozatunk első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatja el.

Rovatok