Index Vakbarát Hírportál

Órák alatt elkészülhet az új útlevél

2009. november 13., péntek 15:35

Januártól gyorsított eljárásban is lehet útlevelet igényelni, az okmány néhány óra alatt elkészül, de 7500 forint helyett 50 ezerbe kerül.

Akár néhány óra alatt is elkészülhet az útlevele 2010. januártól annak, akinek gyorsan el kell utaznia, viszont nem rendelkezik érvényes okmánnyal, mondta pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK) elnöke. Sürgősségi díjként azonban 7500 forint helyett 50 ezer forintot kell majd fizetni a gyorsított eljárásban elkészített okmányokért.

A KEK elnöke elmondta, hogy az új, eddiginél lényegesen biztonságosabb biometrikus útlevelekből a június végi bevezetés óta október 31-ig több mint 140 ezer darabot adtak ki. Az útlevél 7500 forintba kerül, ami olcsóbb, mint a legtöbb uniós tagállamban.

Magyarországon jelenleg összesen 408 ezer 14 éven aluli gyermeknek van útlevele. Ugyanebből a korosztályból valamivel több, mint 46 ezer gyermeknek igényeltek szülei személyi igazolványt is. Sőt, amióta lehet a gyermekeknek is személyi igazolványuk összesen 315 esetben fordult elő, hogy a szülők már a szülőszobán igényelték az okmányt.

A digitalizált ujjnyomatot is tartalmazó, második generációs e-útlevél bevezetésével Magyarország az uniós tagságból fakadó kötelezettségének tett eleget.

Rovatok