Index Vakbarát Hírportál

Kormány-főtanácsadóként gyalázza ellenfeleit Gréczy Zsolt

2009. november 17., kedd 11:54

Blogjában és a Népszavában megjelent jegyzeteiben is agresszívan, néhány esetben a tényszerűségen is túllépve támadja vélt vagy valós ellenfeleit Gréczy Zsolt. A napilapban ráadásul a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadójaként jegyzi harcias publicisztikáit. A kormány nem kívánta kommentálni írói ténykedését, maga Gréczy egyáltalán nem volt hajlandó nyilatkozni.

Gréczy Zsolt a kormány főtanácsadója. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az újságíró "politikai tanácsadó", aki "politikai tanácsokat ad". Elmondása szerint Gréczy a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozik.

Szigetvári Viktor kabinetfőnök szerint Gréczy még egy ennél is belsőbb körhöz tartozik, tagja a miniszterelnöki kabinetnek is. Ezt Szollár Domokos kormányszóvivő nem erősítette meg. Szigetvári arra a kérdésünkre nem kívánt reagálni, hogy Gréczyt Gyurcsány Ferenc távozása után valóban az ő személyes kérésére alkalmazták tovább főtanácsadóként. Gréczy előző megbízása Gyurcsány távozásával 2009. április 17-én lejárt, de egy héttel később már újra főtanácsadó volt.

Gréczy Zsolt az előző miniszterelnök bizalmi embere, kommunikációs főtanácsadója volt. Kettejük szoros kapcsolata a mai napig fennmaradhatott, erre utal legalábbis, hogy a múlt héten Gyurcsány és Gréczy hangulatukban, stílusukban egyező bejegyzésekkel jelentkeztek pár óra különbséggel blogjaikon. A webnaplójában hosszú hónapokig csak a magánéletével foglalkozó volt miniszterelnök indulatosan politikus bejegyzésében Gréczy fordulatai bukkannak fel, míg az újságíró bejegyzésében Gyurcsány "demokraták, ébresztő!" szlogenjére.

Mindezt akkor, amikor a Bajnai Gordon miniszterelnök és kormánya hónapok óta tudatosan kerüli az agresszív megnyilatkozásokat, kommunikációját inkább a békítés, a konfrontáció kerülése és a közélet szürkítése jellemzi. A kormány nem kívánt reagálni ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre.

Gréczy blogjában Tölgyessy Pétert Orbán Viktor hűséges fegyverhordozójának nevezi, de szerinte Sólyom László köztársasági elnök is a Fidesz vezetőjének a támogatója. Gréczy blogját magánemberként jegyzi, a Népszavában megjelent, hasonlóan harcias jegyzeteit viszont a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadójaként. A november 9-én megjelentben Tölgyessy Péter "a demokrata számára vállalhatatlan nyilatkozatról" ír, a november 2-i számban a Fradi egyik meccséről, ahol a huligánok törés-zúzásáról is a Fidesz jut eszébe. Október 26-án a köztársasági elnök ellen rohant ki, mert Sólyom a Kádár-rendszer hazugságát az őszödi beszédhez hasonlította. Ugyanitt Sólyom megválasztásának körülményeit "egy ország meggyalázásának" nevezte.

Gréczy Zsolt megkeresésünkre határozottan elutasította, hogy bármilyen formában nyilatkozzon az ügyről. Ahhoz sem járult hozzá, hogy akár csak egyetlen szavát is idézzük beszélgetésünknek.

Rovatok