Index Vakbarát Hírportál

Az Emfesz-vezér bemószerolta Veres Jánost

2009. november 17., kedd 13:43 | aznap frissítve

Egy héttel azután, hogy nyomozók szállták meg az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. központját, a két éjszakára őrizetbe vett vezérigazgató, Góczi István igazgató bejelentette: Veres János, volt pénzügyminiszter lobbizott a Nemzeti Nyomozó Irodánál az ő letartóztatásáért. Veres szerint ő egyet tett az Emfesz ügyében: még miniszterként próbálta elérni a Gazpromnál, hogy normalizálják a magyar cég gázellátását.

Veres János kérjen bocsánatot két kiskorú gyermekemtől, akik azt kérdezték anyjuktól, hogy most féljenek-e – üzente Góczi István a volt pénzügyminiszternek, amikor múlt szerdai őrizetbe vételének hátterét elemezte a sajtó előtt.

Az Emfesz vezérigazgatója, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy hete különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt őrizetbe vettek, azt mondta, hogy a rendőrségi akció előtt találkozott a Miniszterelnöki Hivatalban Veressel, és kettejük között azonnal szóba került az Emfesz ügye.

Góczi azt állította, saját információi alapján már akkor feltette a kérdést a volt miniszternek, összeegyeztethetőnek látja-e, hogy a meggyanúsításáért lobbizik a nyomozóknál, és közben azt akarja elérni, hogy az ukrán milliárdoshoz, Dimitrij Firtashoz kerüljön vissza az Emfesz tulajdonjoga.

Góczi hangsúlyozta, ügyvédje óva intette attól, hogy nyilvánosan vádaskodjon, de Veresnek címezve mégis felvetette a kérdést, milyen minőségében kereste fel Gazda Tamás (az Emfesz igazgatója) családtagját, hogy a Mabofit (Firtas cége) képviselve arra kérje, beszélje rá „Tamást, hogy adja vissza a céget Firtasnak”. Gazda Tamás édesapja, Gazda László az MSZP nemrég elfogadott szabolcsi megyei listáján a második helyet kapta. Az első helyen Veres János áll.

Veres János, aki az Indextől értesült Góczi állításairól meglepetését nem titkolva annyit mondott, Góczi Istvánt munkájánál fogva régről ismeri, eddig komolyabb embernek gondolta, mint hogy ilyen kijelentéseket tulajdonítson neki.

A volt pénzügyminiszter elmondta, hogy januárban foglalkozott az Emfesz ügyeivel, amikor a cégvezetés kérésére a Gazprom vezetőinél próbálta elérni, hogy tegyék rendbe a gázszállítást. Veres szerint már akkor ismert volt, hogy az Ukrajnán át folyó tranzitálás akadozik.

(Góczit ellen azért nyomoznak, mert úgy adta el áprilisban az Emfeszt, hogy erről a cég tulajdonosa, egy Mabofi nevű ciprusi cég nem tudott. Az ügyvezető igazgató azt állítja, hogy neki teljeskörű meghatalmazása volt a cég ügyeinek intézésére, akár eladására is. A Mabofit tulajdonló Dmitrij Firtas ukrán üzletember visszaköveteli az Emfeszt.)

Góczi: Meghurcoltak

Góczi István egyértelműen úgy véli, hogy meghurcolták, amikor őrizetbe vették. „A háttérben olyanok vannak, akiket sose ismerünk meg” – mondta rejtélyesen. Ugyanakkor azt is állította, hogy „meg voltam győződve, hogy ez csak félreértés lehet”.

A pénteken ellene kiszabott, féléves lakhelyelhagyási tilalom azért is érinti érzékenyen, mert szerinte nagyon jól állt Moszkvában az Emfesz jövőjéről folyó tárgyalásokkal. Így viszont nem mehet Moszkvába, pedig az oroszoknál nagyon fontos a személyes kontaktus”. Az Emfesz jövőjével kapcsolatban tulajdonosváltásról, gázbeszerzésről és tőkeemelésről is tárgyalt. Már szeptemberben is azt mondta az Indexnek, hogy a mostani, egyébként rejtőzködő orosz tulajdonosok, akik a RosGas nevű svájci cég mögé bújva vették meg az Emfeszt, a közeljövőben tovább akarják adni a céget.

"Tudtam, hogy mi lesz a sorsom"

Góczi egy komoly, nemzetközi összeesküvés lehetőségét is felvetette. Szerinte ugyanis a tél beálltakor egy gázszolgáltató vezetőjeként nemcsak őt támadták meg, hanem a cég fogyasztóit is. „Valaki instabilitást akar itt a választások előtt?” – tette fel a kérdést, a választ azonban nyitva hagyta.

Őrizetbe vételéről elmondta, hogy már hetekkel előre terjesztették a városban, hogy az NNYI meggyanúsítja (a múlt hétig ismeretlen tettes ellen nyomoztak az Emfesz eladása ügyében). „Tudtam, hogy mi lesz a sorsom.” Ugyanakkor múlt szerdán váratlanul érte a nyomozók telefonja, vidéken volt éppen, amikor egy találkozóra hívták.

Vannak itt magyarok?

Góczi eddig határozottan hárította, hogy az Emfesz korábbi tulajdonosai között magyarok is lettek volna. Azt mondta már szeptemberben is, hogy Firtas arra akarta rávenni, hogy a cég iránt érdeklődő Gazpromnak mondja azt, hogy az Emfeszt száz százalékban bíró Mabofi fele magyar üzletembereké, és ezért nem tudja eladni az Emfeszt. Góczi ezt akkor hárította, azzal, hogy neki ilyenről nincs tudomása. Most az Index kérdésére, hogy el tudja-e képzelni, hogy Veres közbelépése arra utalhat, hogy mégis voltak Firtas mellett magyar tulajdonosok, azt válaszolta, hogy „én már semmin sem lepődnék meg”. Azt is elmondta, hogy valójában ő sohasem látott arról papírt, hogy tényleg Firtasé volt az Emfesz.

Góczi egyértelműen áldozatnak állítja be magát, akit különböző általa sem ismert érdekcsoportok évek óta felhasználtak az Emfesz élén. Azt érzékeltette, hogy a cég rejtőzködő tulajdonosai őt rakták a hivatalok és a közvélemény elé. Később pedig Firtas az Emfesztől rendszeresen hatalmas összegeket vett ki kölcsönként, amelyet egyre kevésbé adott vissza, és már összesen 50 milliárd forinttal tartozik egykori cégének.

Ukrajnában kopog a világvége

Góczi múlt szerdai őrizetbe vétele ugyanakkor összefügghet az ukrajnai helyzettel is. Mint korábban már megírtuk, az Emfesz és egyéb Magyarországon működő alternatív gázkereskedők története mindig szorosan összefüggött az orosz és ukrán belpolitikai helyzet alakulásával. A gázpiacon működő cégek rendszerint politikai alkuk után váltottak nevet vagy tulajdonost.

A mostani Emfesz-ügy is azzal kezdődött, hogy Firtas és a Gazprom közös cége, a Rosukrenergo egy januárban kötött orosz-ukrán miniszterelnöki megállapodás szerint ki kellett hogy essen a gázkereskedelemből. Mivel a Rosukrenergo szállította az Emfesznek is a gázt, így az Emfesz gáz nélkül maradt, és Góczi e helyzet után 24 órával adta el az Emfeszt.

A Rosukrenergo kegyvesztettségét elsősorban az okozta, hogy Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök Dmirtij Firtas ellensége. Az elmúlt napokban azonban megváltozott az ukrajnai helyzet: az IMF bejelentette, hogy visszatartja a januári elnökválasztásig az országnak ígért hitel következő részét, mert az ukrán kormány nem tartotta be megszorításokra vonatkozó ígéreteit. Ezzel Ukrajna hamarosan csődbe mehet. A közelgő ukrán káosz kapcsán előkerülhetett a gázpiac ismételt felosztása, és ennek kapcsán az sem kizárt, hogy Firtas ismét aktivizálta magát.

Erre utal, hogy éppen hétfőn jelentette be a 45 százalékban általa tulajdonolt Rusokrenergo, hogy megnégyszerezte az ukrán állami gázvezeték-vállalat felé fennálló követelését. A Rosukrenergo azt állítja, hogy az év elején eltűnt az Ukrajnában tárolt gáza.

Rovatok