Index Vakbarát Hírportál

Öt csillagot kapott a CEU Politikatudományi Tanszéke

2009. november 24., kedd 16:15

Európa egyik legjobb politikatudományi műhelyeként ismerte el a Közép-európai Egyetem (CEU) Politikatudomány Tanszékét a Center for Higher Education Development nevű szervezet. A nemzetközi rangsorban a közgazdaságtudomány területén a Corvinus Egyetem Doktori Iskolája három csillagot kapott.

A Felsőoktatási Fejlesztési Centrum (Center for Higher Education Development) közel 4000 európai felsőoktatási intézményt vizsgált a biológia, kémia, matematika, fizika, politikatudomány, pszichológia és közgazdaságtudomány területén. A szervezet számos szempont, főként a kutatási erősségek és a nemzetköziség alapján állította össze Kiválósági Rangsorát (CHE Excellence Ranking). A rangsor célja, hogy a mesterképzést és doktori fokozatot elvégezni kívánó hallgatók a számukra legmegfelelőbb képzési helyet találják meg.

A legjobb egyetemeket csillagokkal jutalmazták, ahol csillagot azok a legmagasabbra rangsorolt intézmények kaptak, amelyek az összteljesítmény 50 százalékát (tehát például a publikációk esetében azok felét) adták. Azok az egyetemek amelyek legalább két csillagot kaptak, bekerültek a Kiválók csapatába (Excellence Group).

Szempontok

A politikatudomány, közgazdaságtan és pszichológia tanszékeket hat indikátor alapján rangsorolták: publikációk, hivatkozások száma, a könyv amelyre a legtöbbet hivatkoznak (mint a kutatás indikátora), diák- és tanármobilitás, valamint az Erasmus Mundus mesterprogram lehetősége (mint a tanszék nemzetközi orientáltságának az indikátora).

A rangsorba két magyar intézmény került be. Politológiában a Közép-európai Egyetem (CEU) Politikatudományi Tanszéke öt csillaggal szerepel a listán, közgazdaságtudományban pedig a Corvinus Egyetem Doktori Iskolája három csillaggal.

Politikatudományban összesen 52 egyetem alkotja a legkiválóbbak klubját. 20 tanszék kapott 2 csillagot, 11 hármat, 10 négyet, 7 ötöt és 4 hat csillagot, közölte a CEU.

A Közép-európai Egyetem (CEU) Politikatudomány tanszéke idén 31 teljes MA és 10 teljes doktori ösztöndíjat oszt szét. A tanszék több, mint 20 állandó nemzetközi tantestületi taggal rendelkezik. Emellet számos kurzust ismert egyetemek vendégprofesszorai tartanak.

Rovatok