Index Vakbarát Hírportál

Lengyel Zoltán lemond mandátumáról

2009. november 25., szerda 17:25 | aznap frissítve

Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő csütörtökön lemond képviselői mandátumáról, miután hétfőn jogerősen is felfüggesztett börtönre ítélték az őt igazoltató rendőrökkel való 2007-es összetűzése miatt.

Lengyel Zoltán azért mond le képviselői mandátumáról, mert a Fővárosi Bíróság hétfőn rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A képviselő nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Lengyel Zoltán közölte, lemondó levelét e-mailben elküldte Katona Bélának, az Országgyűlés elnökének és Géczi József Alajosnak, a mentelmi bizottság elnökének is. Hozzátette: csütörtökön levélben is feladja a lemondását.

Mint hangsúlyozta, jövő hét hétfőn már nem megy be a parlamentbe. Úgy fogalmazott: hét és fél év parlamenti munka után meghozta élete egyik legnehezebb döntését, de mint kiemelte, nem volt más választása.

Lengyel Zoltánt 2007 júliusában egy közúti ellenőrzésen a fővárosban igazoltatni próbálták a rendőrök, ám a képviselőnél nem voltak iratok, és nem volt együttműködő. A budai Vár alatti Alagút kijáratánál megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt, ezért előállították a kapitányságra.

Az utolsó szó jogán a hétfői tárgyaláson a képviselő azt mondta, hogy a vádbeli cselekmények idején beteg és kialvatlan volt. Elismerte, hogy szabálysértést követett el, ám mint mondta - bűncselekményt nem. "Rendőrt nem ütöttem meg és nem is fogok soha" - hangoztatta Lengyel Zoltán.

Rovatok