Index Vakbarát Hírportál

Nem nézték a reptér vevőjének pedigréjét

2009. november 27., péntek 16:14 | aznap frissítve

Örömhírként jelentette be Kolber István miniszterelnöki megbízott, hogy eredményesen zárult a taszári bázis értékesítésére kiírt pályázat, és öt év múlva interkontinentális cargo reptér formájában éledhet újjá az amerikai csapatok kivonulása óta üres objektum. A milliárdos ingatlanüzlet nyertese egy törökbálinti illetőségű projektcég, amelynek a fő tulajdonosa egy másik állami gigaberuházásnál, az adonyi intervenciós gabonatárolók építésnél is bábáskodott. Csakhogy a 9 milliárdos MFB hitelből felhúzott magtárak ügyében már hosszabb ideje vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Januárra tervezi a szerződéskötést az 500 hektáros taszári katonai repülőtér eladásáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az Ugarde Kft. vállalta, hogy az objektumért egymilliárd forintos vételárat fizet, és állja a terület környezeti rekonstrukciójának költségét is, amely akár 1,8 milliárd forintra is rúghat. Az idén januárban alapított törökbálinti vállalkozás azt is megígérte, hogy 2016-ig 23 milliárdos fejlesztést hajt végre a területen, később pedig további 30 milliárdot invesztál.

Az objektum értékesítését előkészítő miniszterelnöki megbízott szuperlatívuszokban nyilatkozott a tervekről. Kolber István szerint Somogy megye egyik legnagyobb gazdaságélénkítési projektje készül Taszáron. Szerinte öt év, és interkontinentális cargo repülőtér működik majd a Kaposvár szomszédságában fekvő bázison, amelyet 2004-ben hagytak el az amerikaiak. A katonai repteret a délszláv háború után rendezték be a békefenntartó erők támaszpontjának, az amerikai hadsereg kivonulása után azonban a magyar honvédség is elhagyta az objektumot. Az üres bázis hasznosításával azóta sikertelenül próbálkozott az MNV, eddig két pályázat zárult eredménytelenül.

A harmadik viszont jól alakult: az Ugarde Kft. letette a pályázati induláshoz szükséges 100 milliós forintos bánatpénzt, és megszerezte a reptér üzemeltetéséhez szükséges engedélyeket is. A cég, amelynek központja a törökbálinti VIV-irodaházban van, közel ezer új munkahely megteremtését is garantálta. A taszári projektre létrehozott Ugarde néhány ugyanabba a törökbálinti irodaházba bejelentett cégen keresztül a VIV Holding AG, a VIV-csoport svájci bejegyzésű központi cége.

Az Index információi szerint a VIV Holding 2006-ban egy másik óriás beruházás megszervezésében, finanszírozásában és kivitelezésében is benne volt. Az ország uniós csatlakozása után roppant jó üzletnek látszott a gabonakivitel. A cég erre érzett rá, amikor megnyerte az intervenciós gabonatárolók létesítésére kiírt tendert, majd bruttó 11,2 milliárd forintos MFB-hitel segítségével néhány hónap alatt meg is építette Adonyban az 550 ezer tonna gabona befogadására alkalmas magtársort.

A hitel elköltésével azonban nem volt minden rendben, a VIV Holding néhány hónapja kiszállt a hitellel terhelt cégekből, miközben nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés és közokirat-hamisítás gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya is nyomozást indított a beruházással kapcsolatban.

A NNyI szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a pénzügyi visszaélések elleni osztály vizsgálódik a VIV Holdig korábbi érdekeltsége, a Magtárház Kft. adonyi beruházásával kapcsolatban, hogy kiderítse, a beruházó (illetve az ahhoz kapcsolódó cégek) valamint a megvalósításában különféle feladatok elvégzését vállaló társaságok között hogyan zajlottak az üzleti kapcsolatok. Bartha László elmondta, hogy a folyamatban lévő ügyről a nyomozás jelenlegi stádiumában részletes információkat az NNyI-nek nem áll módjában közölni. Úgy tudjuk azonban, hogy nemrégiben VIV Holding svájci vezetőjét is meghallgatták.

Kolber István az Indextől értesült az Ugarde tulajdonosait érintő nyomozásról. A miniszterelnöki megbízott szerint a tenderen nem volt előírás, hogy nézzék a pályázó cégek pedigréjét, az MNV döntőbizottsága a céggel magával foglalkozott, és a második, harmadik vonalbeli tulajdonos cégeket nem vizsgálta, az Ugarde pedig eleget tett a kemény részvételi feltételeknek. Kolber, aki szerint elképzelhető, hogy az adott esetben a nyomozásról szóló információk nem relevánsak, elmondta, hogy az ő feladata az volt, hogy hosszú évek után hasznosítsák a repteret, és hogy segítse a környék gazdasági fellendülését. A szerződésben előírt feltételek kidolgozásánál ritka kemény garanciákat sikerült beépíteni a pályázatba, amelyek biztosítják, hogy a terv meg is valósul, a cégnek vállalnia kellett, hogy évente ellenőrzik a projekt állását.

Az MNV is megerősítette Kolber véleményét. A vagyonkezelő is leszögezte, hogy nem feladata vizsgálni a tulajdonosi hátteret a pályázati eljárás során, csak azt, hogy maga a pályázó társaság, mint önálló jogi személy megfelel-e a pályázatban kiírt feltételeknek: az Ugarde Kft. pedig valamennyi szükséges igazolást - így a nemleges adóigazolást is - becsatolta.

Rovatok