Index Vakbarát Hírportál

Csökkentett üzemmódban a kórházak

2009. december 1., kedd 19:26 | aznap frissítve

Több kórház már csak a sürgősségi eseteket látja el, és december közepétől újabb intézmények vehetik át a példát, mondta a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az InfoRádiónak.

A kórházak vezetői október elején kötöttek megállapodást az Egészségügyi Minisztériummal. Eszerint októberben összesen 4,5 milliárd forint, decemberben további 6 milliárd forintos többletfinanszírozáshoz jutnak az intézmények, azaz lényegesen kevesebbhez, mint amennyit korábban követeltek. Korábban az intézményvezetők ugyanis majdnem 26 milliárd forintot követeltek a szektornak.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: a kórházak finanszírozásából továbbra is hiányzik egy hónapra való összeg. A Borsod megyei kórház főigazgatója hozzátette, a hétfőn elfogadott költségvetés szerint január 15-ig ugyan plusz egyhavi juttatást kapnak az intézmények, a szakember szerint "a kiút a változás, egy olyan kormány irányába, amely elkötelezett egy új egészségügy irányába".

A sárvári kórház vezetője sem látja tisztán, hogyan finanszírozható hosszú távon az intézménye. Vancsura Miklós azt mondta: előjegyzést vezettek be a sürgősségi ellátáson kívül minden területre, de így is nehéz a helyzetük, mert az egészségbiztosító a kezelések, beavatkozások költségének csak kétharmadát állja.

Elmondta azt is, hogy az intézmény büdzséjéből 12 millió forint hiányzott, a kórház ugyanakkor októberben 1,2 millió forintot kapott pluszban.

Más kórházak is igyekeznek spórolni, az InfoRádió úgy tudja, jövő kedden tárgyal a kiútról a több mint 2 milliárd forintos hiánnyal küzdő győri kórház a tulajdonos önkormányzattal. A celldömölki kórház is szigorú költségvetést készített, az igazgató szerint ugyanakkor a nehéz helyzetet az okozza, hogy a novemberben bevezetett régi-új finanszírozás miatt a járóbeteg szakellátás költségének felét, a laboratóriumi vizsgálatoknak pedig csak harmadát fizeti ki az egészségbiztosító.

Farkas Péter, a celldömölki kórház vezetője elmondta: tavaly az intézményben dolgozó 247 alkalmazottból 40-et küldtek el, így a bérköltségen már nem tudnak spórolni. A kórháznak a többletfinanszírozásból 4,5 millió forint jutott októberben, ebből a téli fűtésszámlát tudják kiegyenlíteni.

Rovatok