Index Vakbarát Hírportál

Draskovics Tibor: Nincsenek elvarratlan szálak

2009. december 2., szerda 16:09 | aznap frissítve

Összességében pozitív a távozó igazságügyi és rendészeti miniszter mérlege, legalábbis a saját megítélése szerint. Draskovics azt mondta, még nem tudja, hol folytatja a karrierjét.

A választási kampány idején az idő nem azoknak kedvez, akik elsősorban szakmai téren akarnak teljesíteni, lényegében ezzel indokolta Draskovics Tibor, miért távozik az igazságügyi és rendészeti tárca éléről a választások előtt néhány hónappal.

A Teve utcai rendőrpalotában tartott búcsú sajtótájékoztatón úgy értékelte kétéves tevékenységét, hogy pozitív mérleget hagy maga mögött, sikerrel teljesítette azokat a vállalásokat, amelyeket még Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek tett. Úgy vélte, világos programot alkotott.

Megérkeztünk a XXI. századba

A minisztersége alatt hetven törvényt készítettek elő, ezek közül negyven hatályba lépett, tíz a parlament előtt van. Nemcsak az ő személyes sikere, mondta, de megújították a polgári törvénykönyvet, korszerűsítették a Btk.-t és az egész büntetőpolitikát, valamint sikerként könyvelhető el a gyorsan és más felfogásban dolgozó közigazgatás kialakítása.

"Átvittük az államot a XXI. századba, elektronikus alapokra helyeztük a közigazgatás jelentős részét", fogalmazott. Példaként az e-cégeljárást és a parlament előtt lévő digitális anyakönyvezés ügyét említette.

A negatívumok közé sorolta, hogy az igazságszolgáltatás reformját a pártok egyet nem értése miatt nem sikerült átvinni, valamint azt, hogy jogszabályi oldalról nem sikerült alátámasztani a szélsőségek elleni fellépést. "A véleménynyilvánítás korlátja a diszkrimináció kell, hogy legyen, hiszen a gyűlöletbeszédtől csak egy lépésre van Felsőzsolca vagy Kisléta" - fogalmazott.

Még nem döntött a folytatásról

Kijelentette, hogy a távozása mögött nincsenek elvarratlan szálak vagy olyan összeesküvés-elméletek, amelyek több sajtóorgánumban megjelentek. Cáfolta, hogy az Omninvest-ügy miatt menne, "marhaságnak" nevezte az oltóanyagot gyártó cég és az ő "állítólagos KISZ-es barátainak" összefüggését.

A karrierje folytatását firtató kérdésekre többször is kitérő választ adott. Azt mondta, több felkérést kapott különböző cégektől, de egyelőre nem kötelezte el magát.

Az Index információi szerint Drakovics a döntést már kiváló állásajánlattal a zsebében hozta meg. A miniszter januártól a PricewaterhouseCoopersnál folytathatja pályafutását. A Big4 közé tartozó adótanácsadó és könyvvizsgáló cég nem kommentálta értesülésünket, de Draskovics átlépéséről már két éve is felröppentek hírek. Akkor a hír korai szivárgása is közrejátszhatott abban, hogy a váltás nem valósult meg.

Fegyelmit kaphatnak a pezsgőzők

Egy újságírói kérdésre, miszerint néhány kapitányságon pezsgőt bontottak a távozás hírére, azt felelte: reméli, hogy az országos rendőr-főkapitány ki fogja osztani a fegyelmiket, hiszen szolgálat közben nem szabad alkoholt fogyasztani. Másfelől, tette hozzá, a rendőrök szíve joga eldönteni, kihez milyen szimpátiával viszonyulnak.

Rovatok