Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a szegedi kismama

2009. december 7., hétfő 09:14 | aznap frissítve

Meghalt a Szegedi Tudományegyetem belgyógyászati klinikáján az a 40 éves kismama, akit hetek óta kezeltek a H1N1 vírusfertőzés súlyos szövődményeivel. A mélyaltatásban lévő nőnek egy hete halva született a magzata. Valószínűleg a nő többszörös, súlyos szervi elégtelensége miatt halt meg a magzat.

A kismama halála - annak ellenére, hogy bíztak a gyógyulásában - nem érte váratlanul az orvosait - közölte Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét (AITI) vezető egyetemi tanára.

Molnár elmondta: a Szegedi Tudományegyetemen négy intenzív terápiás részleg működik, jelenleg kettőben ápolnak H1N1 fertőzés súlyos szövődményei miatt összesen hat beteget.

A 40 éves kismama szövődményei annyira súlyosak voltak, hogy már hetek óta mélyaltatásban tartották, majd oxigenizátorra kapcsolták, a vérét mesterségesen dúsították oxigénnel.

Egy kismama kikerült az intenzívről

Elhagyhatta az intenzív osztályt az a kismama, aki korábban olyan súlyos, életveszélyes állapotban volt a H1N1 fertőzés miatt, hogy lélegeztetőgépre szorult - jelentette be Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója. A 21 éves kismamát múlt hétvégén sikerült levenni a lélegeztetőgépről, és hétfőre olyan állapotba került, hogy át tudták adni az SE III. számú Belgyógyászati Klinikájának.

Karádi István, a belgyógyászati klinika vezetője pedig azt mondta: elképzelhető, hogy 2-3 napon belül a kismama a kórházat is elhagyhatja. A két klinikán összesen jelenleg öt kismamát ápolnak H1N1 fertőzés miatt, az intenzíven kettőt, a belgyógyászaton hármat.

Rovatok