Index Vakbarát Hírportál

Csak a mentőhelikopterek nem tudnak leszállni a kórháznál

2009. december 9., szerda 08:33 | aznap frissítve

Hetekig nem lehetett légi mentővel beteget szállítani a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központjába (az egykori Országos Baleseti Intézetbe), mert az eddigi helikopterleszálló helyére rehabilitációs központot és szállodát terveznek, írja a Magyar Nemzet. A fővárosban a négy leszálló közül egyiken sincs fénytechnika, így a légimentők sötétedés után egyáltalán nem tudnak beteget szállítani.

A beruházó ugyan építtetett egy ideiglenes leszállót a kórház ebédlőjének tetejére, ám az a pilóták szerint nem biztonságos, ezért nem hajlandók használni, s nem is értik, miként kaphatta meg a szükséges engedélyeket, olvasható a Magyar Nemzetben.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság azt közölte: azt nem vizsgálták meg, hogy a leszállóhelyet milyen helikoptertípusokkal akarják használni. Így fordulhatott elő, hogy a leszálló alkalmatlan arra, amire tervezték. Az ebédlő tetején csak kisebb gépek landolhatnának, a Légimentő Kft. helikopterei nem.

Az építtető több tízmillió forintot költött az ebédlő tetején kialakított leszállóhelyre, de nem egyeztetett a légimentőkkel. A kórház igazgatója azt mondta: kívülálló az ügyben, mert az egyeztetés, a tervezés és a kivitelezés nem tartozott rájuk, és a leszálló nem is a kórház büdzséjéből épült.

A súlyos sérülteket így hetekig a Merényi-kórházba szállították, majd onnan - ha szállítható állapotban voltak - mentőautóval vitték a Péterfybe. Átmeneti megoldásként most a Péterfy január végéig ismét használhatja korábbi leszállóját, ahol addig még nem kezdődik el az építkezés.

A fővárosban jelenleg négy helikopterleszállót használhatnak a légimentők. Ezek közül csak kettőnél - az Állami Egészségügyi Központnál és a Merényi-kórháznál - lehet közvetlenül bevinni a beteget a kórház épületébe. A Péterfy- és a János-kórház melletti leszállónál a  beteget mentőautóba kell tenni és úgy kell kórházba vinni.

A négy leszálló közül egyiken sincs fénytechnika, így a légimentők sötétedés után vagy rossz látási viszonyok között egyáltalán nem tudnak beteget szállítani.

Rovatok