Index Vakbarát Hírportál

Kérdésessé vált, hogy ki lesz az Állami Számvevőszék elnöke

2009. december 9., szerda 16:37 | aznap frissítve

Bár Kovács Árpád újraválasztása ellen senkinek sincs kifogása, de az MSZP, a Fidesz és a KDNP mégis megfúrhatja a szerdán lejárt mandátuma meghosszabítását. Szerintük a szocialisták egy pártpolitikust akarnak alelnöknek, bár az MSZP az ÁSZ jelenlegi vezetői közül választana két alelnököt.

Kérdésessé vált Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnökének újraválasztása. Kovács mandátuma szerdán járt le, az országgyűlés akár már a jövő hétfőn újraválaszthatná.

Kovács ellen elvileg egyetlen pártnak sincs kifogása, az MSZP mellett a Fidesz, az MDF és az SZDSZ is támogatásáról biztosította. A Fidesz szerint ugyanakkor a szocialisták teljesíthetetlen feltételeket szabtak az újraválasztáshoz.

Állításuk szerint a szocialisták az ÁSZ egyik alelnökének az MSZP-s parlamenti képviselő Göndör Istvánt jelölték, és ez elfogadhatatlan. Ugyanakkor Kovács Tibor szocialista frakcióvezető-helyettes szerint az ÁSZ két alelnökét a szervezet jelenlegi vezetői, Csapodi Pál főtitkár, Becker Pál főigazgató illetve Lóránt Zoltán főigazgató közül választhatják ki. Ugyanakkor információink szerint mostani nyilatkozatukkal szemben valójában a szocialisták sem lelkes hívei Kovács újraválasztásának.

A Fidesz és a KDNP szerint nem fenyegetné az ÁSZ működését, ha hétfőn nem választanák meg Kovácsot vagy utódját. Állításuk szerint az ÁSZ 2010-es ellenőrzési terve elkészült, azt az ügyvezető elnök is levezényelheti.

A többi párt nem osztja a Fidesz és a KDNP véleményét.

Rovatok