Index Vakbarát Hírportál

Áradnak a folyók Észak-Magyarországon

2009. december 25., péntek 20:24 | tizennégy éve frissítve

Az Ipoly áradása miatt huszonhét embert kellett kitelepíteni otthonából Ipolytarnócon, ahol nyolc házat veszélyeztet a víz. Másodfokú készültséget rendeltek el a Sajón, miután a múlt heti havazás és a karácsonyi szokatlan meleg miatt árhullám vonul le az észak-magyarországi folyókon.

Kilépett az Ipoly a medréből szombat hajnalban Ipolytarnócnál, a Nógrád megyei településen 27 embert kellett kimenekíteni otthonából, tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az áradás miatt nyolc ház van veszélyben, amelyből négyet körbevesz a víz, négynek pedig a kertjén folyik keresztül, mondta Szentes György. Az éjszaka kimenekített 27 embert az önkormányzat, illetve a katasztrófavédelem a helyi óvodában helyezte el, ellátásukat biztosítják.

A szóvivő hozzátette, az érintett házak úgy helyezkednek el, hogy nem lehet homokzsákos védekezést folytatni.

Harmadfokú készültség

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a gyorsan olvadó hó miatt áradnak a folyók Észak-Magyarországon, összesen 215 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A Sajón másodfokú, a Tarnán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el péntektől az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A Sajó Sajópüspökinél szombat reggel 340 centiméterrel tetőzés közelében van, Sajószentpéternél vasárnapra várják a legnagyobb vízállást 330 centiméterrel. Hat órán át tetőzött a Sajó a Borsod megyei Sajópüspökinél, a szombaton mért 338 centiméteres vízállás 62 centiméterrel maradt el az eddigi legnagyobb - 1974-es - árvíz szintjétől, akkor 400 centimétert mértek. A Tarna folyó áradása kapcsán elmondta: az első árhullám szerdán (december 23-án) este Verpelétnél 200 centiméterhez közel tetőzött, ezt követően pénteken először 354 centiméterig áradt a folyó ugyanitt, majd csaknem 40 centiméteres apadást követően másodszor - szombaton hajnalban - a Tarna ismét áradásnak indult, és 355 centiméteres vízállást mértek. Ezután a folyó alsóbb szakaszán a tarnamérai vízmércén indult meg az ütemes áradás, ahol jelenleg a folyó tetőzés közeli állapotban van - 336 centiméterrel -, míg az alsóbb szakaszokon továbbra is áradó tendencia érvényesül.

A Sajó áradása miatt szombat reggel lezárták Borsod-Abaúj-Zemplénben 2523-as számú út Putnok és Borsodbóta közötti szakaszát, tájékoztatott a Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatóságának ügyeletese. Az arra közlekedők Ózd, illetve Királd, valamint Sajóvelezd  felé kerülhetnek. A folyó áradása miatt szombaton délután három órától a Sajóivánka és Sajókaza közötti út egy szakaszán sem lehet közlekedni. Szombaton délután negyed öttől lezárták a 26-os számú főút és Sajóvelezd közötti útszakaszt, ez már a harmadik olyan út, ahol nem lehet közlekedni Borsod-Abaúj-Zemplénben, a folyó vízállása következtében. A kerülőutakat táblák jelzik, az útlezárással érintett települések más irányból megközelíthetők.

A Sajó áradása települést nem veszélyeztet, mondta Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumi szakállamtitkára szombaton Putnokon sajtótájékoztatón.

Az elmúlt két-három napban a folyók vízgyűjtő területein sokfelé hullott nagy mennyiségű (30-60 milliméternyi) eső, amely az olvadó hóval együtt gyors és jelentős vízszintemelkedéseket okozott. Péntek reggel a Tarna és a Sajó, sőt a Bodrog és a Felső-Tisza térségében is ismét intenzív esőzés volt, egy újabb csapadékzóna pedig az este folyamán éri el a térséget.

A Sajó eddigi legnagyobb áradása 1974 októberében volt, ekkor minden korábbinál magasabb árvíz vonult le a folyón, jócskán meghaladva a mértékadó árvízszintet. Sajópüspökinél akkor 400 centiméteres vízállást mértek. Sajóecsegen pedig 330 lakást öntött el akkor a folyó vize, 1010 lakost érintett közvetlenül az árvíz, közvetve pedig az egész települést.

A Bodva is árad

Árhullám vonul le a Sajó egyik mellékfolyóján, a Bódván is, a folyó 270 centiméteres rendkívül magas vízállással tetőzött szombat hajnalban Hídvégardónál.

A Bodrogon az árhullámok a folyóba ömlő vizek felső szakaszain vannak. A folyón a hét végére az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Nem jár több komp a Tiszán

A kedvezőtlen időjárás, illetve javítás miatt több komp nem közlekedik a Tiszán, írja az Útinform honlapja. A Tisza felső szakaszán Tiszaadony és Aranyosapáti között, az alsó szakaszon pedig Nagyrév és Tiszakécske között javítás miatt szünetel a kompforgalom.

Tiszamogyorós és Lónya között, valamint Tiszadob és Tiszalúc között a kedvezőtlen vízszint miatt elbontották a pontonhidat. Nem használható Csongrád és Csépa között sem a pontonhíd, de ott napkeltétől napnyugtáig komppal át lehet kelni a folyón. Tiszadob és Tiszalúc, illetve Tiszaroff és Tiszasüly között bizonytalan ideig szünetel a kompközlekedés.

Rovatok