Index Vakbarát Hírportál

Elsőfokú készültség van a Bodrogon

2009. december 27., vasárnap 17:35 | aznap frissítve

A hideg idő miatt várhatóan nem lesz utánpótlása néhány napig az árhullámnak. Vasárnap este elsőfokú készültséget rendeltek el a Bodrogon, a Sajó pedig hétfőn várhatóan Miskolc illetve Alsózsolca térségében tetőzik. A Tisza a Tokaj utáni szakaszon okozhat meglepetést.

Akárcsak a Felső-Tisza vidékén, valószínűleg Észak-Magyarországon sem lesz utánpótlása a folyókon levonuló árhullámnak. Házakat errefelé nem veszélyeztet a víz.

A Sajó szombaton tetőzött Sajópüspökinél 338 centiméteren, a folyó felső szakaszán azóta körülbelül fél métert apadt a vízszint, a középső és az alsó szakaszon viszont intenzíven árad. Most Sajószentpéternél van a vízszint tetőzés közelében, 353 centiméteren. A folyó több utat elöntött, egyebek mellett Putnok, Királd, Sajókaza, Sajóivánka körzetében, de elzárt települések nincsenek az utolsó hírek szerint. Hétfőn várhatóan Miskolc, illetve Alsózsolca térségében tetőzik a Sajó.

A Bodrogon a Felsőbereckinél tapasztalható intenzíven áradó 558 centiméteres vízállásra tekintettel elsőfokú készültséget rendelt el az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) a folyó menti 68 kilométernyi árvízvédelmi védvonalra. A számítások szerint a jövő hét közepén 650 centiméteres, ezzel már a másodfokot elérő, vagy azt meghaladó vízállással tetőzhet a Bodrog a felső szakaszán.

Az elmúlt napokban sok csapadék hullott a Hernádnál is, megemelkedett a folyó vízszintje, de készültséget itt nem rendeltek el és valószínűleg nem is fognak.

Az Ékövizig területén belvíz egyelőre nem okoz gondot, lakott területek nem veszélyeztet az áradat. Az elmúlt két napban jelentős mennyiségű csapadék nem esett errefelé, ezért az árhullámnak várhatóan nem lesz utánpótlása, gond nélkül levonulhat.

Nincs veszély a Tiszán

A Tisza néhány órája tetőzött Tiszabercelnél 395 centiméteren, vagyis néhány centivel a másodfokú készültségi szint alatt. Házakat errefelé nem veszélyeztet az ár, kitelepíteni senkit sem kellett.

Tiszabecsnél, vagyis az országhatár és Tokaj között árad a Tisza, a vízszint meghaladja a készültségi szintet, de az ár utánpótlása valószínűleg megszűnik: hidegre fordult ugyanis az idő az előző napokhoz képest, éjszaka fagy várható, így eső helyett hóra számítanak itt a szakemberek. A hó ráadásul néhány napig valószínűleg nem olvad el, így a mostani áradás levonul a Felső-Tiszán.

Egyelőre bizonytalan, mi várható a Tisza Tokaj utáni szakaszán, ezt befolyásolja ugyanis a közeli Bodrog áradása. A Felső-Tisza vidékén árhullám indult el a Szamoson is, de árvízvédelmi készültséget ott nem kell egyelőre elrendelni. Ugyanez a helyzet a Krasznán, a Túron viszont elsőfokú készültségi szint közelében tetőzhet az ár.

A belvíz miatt Felső-Szabolcsban másodfokú, Beregben elsőfokú a készültség. Tiszabercelnél éjjel-nappal működnek a szivattyúk, naponta körülbelül 450 ezer köbméternyi belvizet emelnek át itt a Tiszába.

A Felső-Tisza vidékén lakott terület sem a belvíz, sem az árvíz miatt nincs veszélyben, a belvíz mezőgazdasági területeket érint. Az ár- és belvíz elleni védekezésben most körülbelül 50 ember vesz részt a körzetben.

Jövő héten újra

Az átmeneti szünet után a hét közepétől ismét csapadékos időre lehet számítani. A hét végéig többfelé és több alkalommal várható eső, zápor. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön a lehulló csapadék mennyisége területei átlagban több vízgyűjtőn meghaladhatja a 10 millimétert. Emiatt a Közép-Tisza vidékén újabb árhullámok kialakulására kell számítani, amelyek utolérhetik a most levonulókat.

Rovatok