Index Vakbarát Hírportál

Elsőfokú készültség a Tiszán

2009. december 28., hétfő 10:05 | aznap frissítve

Hétfőn reggel elkezdték lezárni a Lónyai-főcsatorna árvízi kapuját, az éjszaka pedig elrendelték az elsőfokú készültséget a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között. A Tisza külföldi vízgyűjtő területein folyamatos, lassú apadás indult meg, csakúgy, mint a folyón a határ magyar oldalán. A Tisza árhulláma Vásárosnaményhoz közeledik, felette apad a folyó, alatta vízszintemelkedés várható.

A Tisza külföldi vízgyűjtő területein, Kárpátalján nem volt csapadék az elmúlt napokban, ott lassú apadás indult meg. A Tisza árhulláma Vásárosnaményhoz közeledik, valószínűleg ott tetőzik majd a folyó. Felette magyar területen is apadás várható, alatta azonban a vízszint emelkedésével kell számolni a későbbiekben. Az éjszaka Záhony és Vásárosnamény között elrendelték az első fokú árvízvédelmi készültséget - mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn reggel Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A szakemberek azt várják, hogy a mostani árhullám első fokú készültségi szint közelében vonul le a Tiszán, anélkül, hogy újabb árhullám utolérné.

A Szamoson és a Krasznán a határszelvényben apadás indult meg, ugyanúgy, mint a Tiszán Tiszabecsnél. A várakozások szerint a Túr árhulláma első készültségi fok közelében fog tetőzni. A Felső-Tisza vidékén az éjjel összességében jelentősebb árvízi esemény nem történt. A gátőri szolgálat munkatársai a zsilipek kezelését végezte, reggel elkezdték lezárni a Lónyay-főcsatorna árvízkapuját is, hogy kizárják a rendszerből a tiszai árvizeket. A belvíz miatt a tiszaberceli szivattyútelepen folyamatos a munka, a szivattyúk rendben működnek.

Útlezárások

Hétfőn reggel fél kilenc előtt újra megnyitották a korábban a Sajó áradása miatt lezárt útszakaszt Királd közelében, Putnok és Borsodbóta között. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Észak-alföldi regionális főmérnökségének hétfő reggeli tájékoztatása szerint jelenleg a Sajóivánka-Sajókaza közti út, illetve a Sajóvelezdi bekötőút egyes szakaszai vannak zárva a Sajó mentén. A folyó Muhi és Köröm között hétfőn délelőtt elöntötte a 3601-es számú utat, amit szintén le kellett zárni.

A Bódva árhulláma miatt korábban lezárt két útszakaszt, amelyek Tornaszentandrás és Tornabarakony, illetve Bódvalenke felé vezetnek, ismét megnyitották a forgalom előtt - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának ügyeletese hétfőn délelőtt az MTI-t.

Intenzíven árad a Bodrog

Intenzíven árad a Bodrog, a folyón vasárnap este hat órától elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A vasárnap esti, 558 centiméteres vízállás Felsővereckénél újabb 20 centimétert emelkedett hétfő reggelre. A folyón hét közepére várják a tetőzést, 650 centiméteres vízállás környékén. A Sajó felső szakasza körülbelül egy métert apadt, apad a Tarna is, a Tiszán viszont árhullámok érkeznek, amelyek a Bodrog árhullámával egyesülve Tokaj alatt másodfokú készültség közeli vízállásokat eredményezhetnek, körülbelül a hét közepén.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén hétfőn reggel 300 kilométernyi árvízvédelmi szakasz van készültségben. A Sajón még mindig harmadfokú készültség van, de a folyó felső szakasza már apad. A folyó vasárnap Sajószentpéternél tetőzött 353 centiméterrel, ez 40 centiméterrel kevesebb, mint az eddig mért legnagyobb vízállás.

A Sajó Miskolc - Alsózsolca között tetőzik hétfőn, a felső szakaszon azonban már majdnem egy métert csökkent a vízszint. Az igazgatósághoz tartozó területeken sehol nem tört be a víz településekre, a következő napokban a Sajó alsó szakaszain, a mélyebben fekvő, nyílt ártéren vezető utakon kell vízre számítani, néhány napig. A Sajó teljes völgyéből egyébként 8 nap alatt levonul az árhullám. A Tiszán egyelőre nincs készültség az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó területen, de ha odaér az intenzíven áradó Bodrog árhulláma, a Tisza árhullámaival egyesülve a másodfokú készültséget eredményező vízállások alakulhatnak ki Tokaj alatt. A Tarnán folyamatos és ütemes az apadás, ott rövidesen első fokúra mérséklik az árvízvédelmi készültséget.

Rovatok